Kirúgta a botrányos kommentátort a Valve

esport verseny dota 2
Vágólapra másolva!
Csapnivaló volt a közvetítés egy esportbajnokságról, másnap ki is rúgták a kommentátort. A Steam online játékáruházat is üzemeltető, játékfejlesztő Valve vezére keményen beszólt a műsorvezetőnek. Mióta került ennyire reflektorfénybe az esport? Tényleg a hagyományos stílust kell követnie a közvetítéseknek?
Vágólapra másolva!

A Steam online játékáruházat üzemeltető Valve egyetlen nap után kirúgta a Dota 2 videojáték kínai bajnokságának műsorvezetőjét, James "2GD" Hardingot. Gabe Newell, a cég vezetője nyilvánosan erősítette meg a hírt Redditen, miközben "seggnek" titulálta a műsorvezetőt.

A közvetítéstől a bajnokság nézői sem voltak elragadtatva: az hemzsegett a technikai hibáktól. Többek közt csapnivaló volt a hangminőség, néha kifagyott a kamera is. Emellett Harding offenzív kommentárjai is rontották egyesek szerint az élményt,

a műsorvezető szarkasztikus, csipkelődő stílusáról hírhedt a játékosok körében.

James Harding (jobb oldalt) megosztó személyiség a játékosok körében Forrás: YouTube

Gabe Newell szerint már korábban is gondok voltak Jamesszel az előző versenyeken, de a Valve emberei kiharcoltak neki még egy esélyt. Hozzátette: "James egy segg, és nem dolgozunk vele többet." Hardinggal együtt a közvetítésért felelős produkciós céget is lecserélik.

"Azt hiszi, igazi sport vagyunk"

Harding egy 16 oldalas dokumentumban fejtette ki véleményét kirúgásával kapcsolatban. Elmondása szerint az esemény előtt csak annyi utasítást kapott, hogy adja önmagát,

Newell döntése pedig inkább személyes, mint üzleti jellegű.

A közzétett dokumentum egy képernyőmentést is tartalmaz egy beszélgetésről, amit Harding a DOTA 2 vezető tervezőjével, IceFroggal folytatott. A szakember örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Hardingra esett a választás, és azt tanácsolta, hogy adja önmagát - az emberek ezért szeretik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy éppen annyian nem is kedvelik Harding stílusát. Nem egyszer a játékosokat is kifigurázza, azokat tiszteletlen jelzőkkel illeti.

Harding szerint a Valve azt akarja, hogy az esport közvetítések stílusban is a hagyományos sportközvetítésekre hasonlítsanak.

Meddig lehet elmenni?

Newell valószínűleg profi és tisztelettudó embert szeretett volna a kiemelten fontos bajnokság vezetésére, és ez a vágya nem egyezett Harding provokatív stílusával - aki többször is lenéző jelzőkkel illeti a játékosokat. A játékosok és kommentátorok közt amúgyis nem ritkán feszültséget okoz az, hogy

egy kommentátor fizetése több mint tízszerese egy elsőosztályú hivatásos játékosnak

- derül ki az esportmilla magyar szervezet blogján olvasható interjúból.

Bár a játékközvetítések valóban a hagyományos sporteseményekkel vetekszenek, a játékipar még gondban van azzal, hogy a kommentátorok is megtalálják saját hangjukat, és meddig mehetnek el stílusban - erről is árulkodik az eset. Az esportmilla kutatása szerint ugyanis főleg a 15-25 év köztiek a célközönség, ez a korosztály pedig igényli azt, hogy a közvetítések nem csak informatívak, de szórakoztatók is legyenek.

A kommentátorok a közvetítésben kulcsszerepet játszanak. Ők ismerik a szakzsargont, megmagyarázzák a játékosok lépéseit, és alapos kutatást végeznek a mérkőzés előtt a játékosokról. Nagy szerepük vannak abban, hogy az érdeklődőket is behúzzák a játékok világába.

Pedig valódi sport

Az esport pedig igazi sport, valódi versenyekkel, szponzorokkal, hatalmas közönséggel, és rengeteg felkészüléssel. A versenyszerűen űzött videojátékok évről évre egyre több pénzt hoznak a konyhára, és már az olyan nagy csatornák is felfedezték maguknak, mint a BBC vagy az ESPN.

Közönségük már a hagyományos sporteseményekkel vetekedik,

2014-ben már 205 millióan nézték különféle eSport-játékok közvetítését,a közönség pedig évente átlagosan 20 százalékkal növekszik.

A legjobb játékosok igazi sztárnak számítanak Forrás: AFP/Robyn Beck

Ha nemzetet alapítanának, az esport-nézőké lehetne

a világ ötödik legnépesebb országa, Japánt és Oroszországot is megelőzve.

Nem ritka eset, hogy egy esport-közvetítésre már többen kíváncsiak, mint egy hagyományos sporteseményre. A versenyek helyszínéül szolgáló stadionok ugyanúgy csordultig telnek, mint a legnagyobb focimérkőzéseken.

A világ egyik legnagyobb műsorszolgáltatójának számító BBC a tavalyi League of Legends-világbajnokságot egyenesen a londoni Wembley Arénából közvetítette.

Nekünk is van profi versenyzőnk

A profi játékosokért úgy rajong a közönség, mint mások például a legnagyobb focistákért, ők pedig dollármilliós díjakért versenyeznek. Az esport-csapatok körül kialakultak szurkolói táborok, az idők során pedig kitermelte magának a közösség saját sztárjait.

Az esportolók sokszor napi 8-12 órákat gyakorolnak csapatukkal a kimondottan erre a célra berendezett közös házakban, és szigorú napirendhez kell tartaniuk magukat szezonok előtt, akár csak a valódi élsportolóknak.

Bár sokak szerint maga a kánaán lehet egész nap játszani, a felkészülés olyan életvitellel jár, amit csak pár évig bírnak a legjobbak, és hamar elhagyják a pályát. Az esportolókat

a sakkozókhoz hasonlóan komoly mentális terhelés éri.

Olyan készségeket kell fejleszteniük, mint a gyorsaság, a szem-kéz koordináció, és a döntések gyors meghozatala, mindezt csapatban összedolgozva.

Kiss Tamás "Vizicsacsi", profi magyar esportoló Forrás: Facebook

Hazánkban is van olyan játékos, aki profi szinten versenyzik: Kiss Tamás "Vizicsacsi" a League of Legends nevű játék profija, aki Unicorns of Love nevű csapatban játszik.

2014-ben első magyarként került be profi ligába.

Fesztivál, magyaroknak

Egyre több kezdeményezés ölt itthon is formát, köszönhetően az esportmilla szövetségnek. A 2013-ban alakult közösség alulról szerveződve, valódi játékosok által próbálja népszerűsíteni a versenyszerű játékot.

Tavaly márciusban megrendezték az első magyar, elektronikus sportfesztivált.

Az Esport Festet második alkalommal idén is megrendezik Budapesten, ahol Magyarország legjobb League of Legends és Counter-­Strike: Global Offensive csapatai küzdenek meg egymással a másfél millió forintnyi pénznyereményért.