Egymásnak esett a kormány és az Apple

ios 9 apple logo
Vágólapra másolva!
Az Apple teljesen kiakadt az amerikai igazságügyi minisztérium válaszán. A tárca több pontban is ellentmondott magának, miközben a cupertinói céget vádolták a nyomozás hátráltatásával.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nem örül az Apple válaszának, miszerint a cég nem hajlandó módosított szoftvert írni a kormánynak azért, hogy feltörhessék a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját. A szerv csütörtökön válaszolt a cégnek egy 43 oldalas dokumentumban, amelyben bomlasztónak, és megtévesztőnek nevezi az Apple kommunikációját.

Ebben többek közt azzal vádolják az Apple-t, hogy

szándékosan akadályozza meg technikai korlátokkal egy törvényes kérés teljesülését,

és egyedül a cég képes arra, hogy segítsen a nyomozásban.

A héten Edward Snowden, az amerikai kémbotrány kirobbantója is kifejtette véleményét. Szerinte az FBI csak süketel, és magától is képes lenne feltörni az eszközt egy olyan módszerrel, amit az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) is ismer. A szakemberek szerint egyértelmű cél a precedensteremtés.

Ellentmondások

A dokumentumban ismét szerepelnek olyan kijelentések, melyekkel ellent mond magának a kormány. A közlemény szerint az iCloud jelszó kiütése megfelelő lépés volt, holott

James Comey a kongresszusi meghallgatáson beismerte, hogy ezzel hibáztak.

A dokumentum szerint a kérés egyetlen iPhone-ra vonatkozik. A meghallgatáson Comey azt is bevallotta, a San Bernardinó-i ügy precedenst teremthetne, és az Apple-től kapott hozzáférést nem csak ennél az egy telefonnál használnák ki. Mint fogalmazott, már a számát se tudják, annyi titkosított telefon van az FBI birtokában, kihasználatlanul.

Az Apple kiakadt

Az Apple ügyvédeinek március 15-ig van idejük válaszolni, a cég jogtanácsosa azonban egy sajtótájékoztatón reagált nyilvánosan a riportereknek. Bruce Sewell jogtanácsos szerint a szerv hamis állításokkal próbálja bemocskolni a céget.

Szerinte

a dokumentum stílusa vádló, a kormánytól olcsó húzás.

A spekulációnak semmi alapja nincs, csak a minisztérium kétségbeesettségét mutatja.

Megjegyezte, hogy az Apple továbbra is együttműködik az amerikai vezetéssel, és reméli, hogy a felek idővel tiszteletteljesen viszonyulnak egymáshoz. Kifejtette azt is, hogy meglepte a hangnem, mert James Comey őszinte kongresszusi vallomása után úgy tűnt, hogy pozitív irányba halad az együttműködés.

Hamis vádak

Az Apple néhány állítást egyenesen nevetségesnek talált.

A dokumentum szerint

az Apple kivételezik Kínával, és bizalmas információkat oszt meg a kínai kormánnyal.

Az Apple elmondta, hogy a cég nem kivételezik egyik országgal sem, egyedül az Egyesült Államokban volt eddig példa arra, hogy szoftverükhöz egy hátsó kapu nyitását kérték, hogy hozzáférjenek.

Bruce Sewell azt ajánlotta a kormánynak, hogy hagyja abba a olcsó húzásokat, és összpontosítsanak az igazi problémára.