Snowden szerint csak süketel az FBI

citizenfor snowden kémbotrány
Edward Snowden kereste fel az amerikai rendezőnőt
Vágólapra másolva!
Edward Snowden, az amerikai kémbotrány kirobbantója egy konferencián is hangot adott azon véleményének, miszerint az FBI az Apple segítsége nélkül is feltudná törni a telefont. Az Apple társalapítója Steve Wozniak szerint pedig "béna" az egész ügy.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kémbotrány kirobbantója, Edward Snowden szerint csak süket mese, amit állít a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI). A volt titkosszolgálati informatikus szerint képtelenség, hogy pont az FBI ne tudná feltörni a San Bernardinó-i terrorista titkosított iPhone 5c készülékét.

Edward Snowden szerint az Apple segítsége nélkül is fel lehet törni a telefont Forrás: citizenfourfilm.com

Snowden Moszkvából szólalt meg egy videón a Blueprint for a Great Democracy konferencián.

Később Twitterén megosztotta az American Civil Liberties Union egyesület oldalán megjelent egyik cikket, amiben említik azt a feltörési módszert is, amit Snowden maga is javasolt – és amit szerinte az NSA is nagyon jól ismer.

Snowden a fizikai feltörést javasolta: a processzorból ki kell nyerni ionsugárral az iPhone UID azonosítót, majd ezután szuperszámítógéppel lehetne végigpróbáltatni a lehetőségeket. Ennek azonban rendkívül magas a költsége, és kockázatos.

Wozniak szerint is béna az FBI

Közben az Apple társalapítója, Steve Wozniak is megszólalt az ügyben. „Az Apple oldalán állok. Ez az FBI eddigi legbénább ügye. Nekik pont az a telefon kell, ami ráadásul munkahelyi telefon. Nagyon béna és értelmetlen, hogy azt hiszik, találnak rajta valamit.”

Az informatikai szakembereken túl a kongresszus is megkérdőjelezi az FBI lépéseit. A március elsején tartott meghallgatáson a republikánusok és demokraták együtt estek neki az FBI képviselőjének, James Comey-nak.

Felhozták, vajon az FBI hogyan követhetett el egy olyan égbekiáltó hibát, hogy a 14 ember életét követelő terrortámadás után 24 órával kiütötték a készülék jelszavát? És ha annyira fontos volt a nyomozáshoz kulcsfontosságú bizonyítékok megszerzése,

miért vártak 50 napot

azzal, hogy bíróságon követeljék, az Apple biztosítson hozzáférést a telefon tartalmához?

Sok képviselő kételyének adott hangot, hogy

az FBI valóban mindent elkövetett-e annak érdekében, hogy a San Bernardinó-i támadók mobilját feltörjék

- még az Apple segítsége nélkül. Felmerült, hogy miért nem fordultak a lehallgatási és megfigyelési módszereiről mára hírhedtté vált amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, Snowden korábbi munkaadójához.