Vesztett a magyar zenészek ellen a Deezer

ILLUSTRATION WEB SITE MUSIC Deezer
torrenrt mp3 zenehallgatás
Deezer
Vágólapra másolva!
Döntött a bíróság: minden előadó utólagosan jogdíjat kap a zeneszolgáltatásban elérhető hangfelvételei után a Deezertől.
Vágólapra másolva!

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) sikerre vitte az előadóművészek internetes jogaiért harcoló próbapert, amit a Deezer online streaming zeneszolgáltatás ellen indított több mint két éve - derült ki az egyesület sajtóközleményéből.

Az EJI célja az volt, hogy a zenészek és énekesek ne maradjanak bevétel nélkül, hangfelvételeik internetes felhasználása után is kapjanak pénzt a szolgáltatótól.

A bíróság részben igazat adott az előadóknak.

Fontos győzelem a streaming szolgáltatás ellen Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A döntés értelmében a Deezer a magyar piacra lépésének időpontjától (2012. október) számítva köteles megfizetni utólagosan a jogdíjat. A művészeket képviselő iroda ezen bevételt

egyenlő arányban felosztja az előadók közt.

Az EJI táblázatában meghatározott előadóművészi jogdíj mértéke messze meghaladja azt, amennyit eddig a kiadók fizettek az előadóknak.

Amennyiben a Deezer az ítélet ellen fellebbez, a per másodfokon folytatódik tovább.

Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI)

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be, és fizeti ki részükre. Az EJI-nek 1350 tagja van, évente több mint 50 000 előadóművész számára fizettek ki jogdíjat.