Beperli a botokat használó csalókat a Twitch

twitch
A legnépszerűbb élő közvetítő platform a játékosok körében
Vágólapra másolva!
Perrel fenyegeti a csaló felhasználókat a Twitch, így próbálja visszaszorítani a nézettségi számokat manipuláló botok használatát.
Vágólapra másolva!

Komoly problémába ütközött a Twitch élő közvetítő platform: egyre több felhasználó próbálja kijátszani botokkal a rendszert, és csalással turbózza nézettségét.

Most hét olyan felhasználót is beperel botok készítéséért a cég,

akik ilyen módon próbálták növelni nézőik és követőik számát csatornájukon.

Az élő közvetítő szolgáltatásoknak nagy gondot okoznak a követést, nézést, és chatelést imitáló kis programok, a botok. A Twitch elnöke szerint folyamatos feszültséget generálnak, és árt a közösségnek is. Az oldalon jelenleg emberi csapat is moderál, valamint algoritmus is segít abban, hogy a nézettség mérőszámának gyanús változásait kiszúrják.

A legnépszerűbb élő közvetítő platform a játékosok körében Forrás: Twitch (Twitter)

A Twitch most már jogi útra is terelné a dolgot elrettentésképpen. Azt a hét felhasználót fogják beperelni, akik a legaktívabbak a nézőszámot növelő botok kereskedésében, eladásában.

A cég a San José-i bíróságra adta be hivatalos panaszát, amelyben a botszolgáltatásokat illegálisnak nevezi. Emellett a cég megjegyezte, hogy ezek a megtévesztő programok ártanak a többi csatornának is, sértik a Twitch közösségét.

Dollárokról van szó

Ugyanez nem tűnik nagy dolognak a nézőknek, vagy külső szemlélőknek, a nézőszám manipulálása hatalmas gond a streamerek és videókészítők számára, akiknek ez határozza meg csatornájuk értékét. A problémát mindenki másként oldja meg, a YouTube is alkalmaz olyan taktikákat, amivel kiszűri a mesterséges megtekintéseket.

Korábban, ha egy videó túllépte a 301 megtekintést, átmenetileg befagyasztották a videó számlálóját, hogy átvizsgálhassák, és kiszűrhessék a gyanús megtekintéseket. Pár órával később frissítették a számlálót az érvényesített, átnézett számokkal.

Azóta ezen is változtattak. A YouTube már valós időben számol mindent, de csak azokat a megtekintéseket, amelyekről bizonyos, hogy valódi emberektől származnak, a maradékot pedig folyamatosan ellenőrzik.

Az Instagramnak is sok időbe telt pár éve, míg kitudták takarítani a botokat és hamis fiókokat, amelyekkel a követők számát turbózták bizonyos profilok.

A nagyobb elérés és közönség több pénzt hoz azoknak,

akik promóciós céllal használják az oldalt. Ugyanez érvényes a Twitchre is.

Nagy biznisz a játékok közvetítése

A világ legnagyobb internetes áruházát működtető Amazon 2013-ban vásárolta meg a Twitch.tv-t: ezen az oldalon az élő sportközvetítésekhez hasonló módon lehet videojátékosok tevékenységét követni. A szájton minden videojátékos stílus képviseltetve van a gyűjtögetős kártyajátéktól a multiplayer lövöldözős mérkőzésekig.

A Twitch ma már az internet legnagyobb forgalmat bonyolító oldalai közé sorolható a Netflix online téka, valamint az Apple és a Google szolgáltatásai után.

Nem véletlen, hogy az Amazon 970 millió dollárt fizetett a szájtért.