Már első nap feketepiaccá vált a Facebook új piactere

szem
A laptopok és okoseszközök rendszeres használata jelentős szerepet játszik a korai rövidlátás kialakulásában
Vágólapra másolva!
Néhány országban már megjelent a Facebook saját online piactere, a Facebook Marketplace, ami a közeli áruk megtalálását segíti elő. A felhasználók hamar olyan dolgokkal kezdtek kereskedni, amit a felhasználói szabályzat tilt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn indította el Marketplace nevű online piacát a Facebook, amit egyenesen az eBay és a Craigslist konkurenciájának szán. Ugyan már most is van lehetőség adásvételi csoportokat készíteni az oldalon, a Marketplace egy olyan komplett platform, ahol könnyebben és kényelmesebben zajlik az árukeresés és -eladás.

A felhasználók már első nap olyan dolgokkal árasztották el a piacot, amit a Facebook felhasználói szabályzata tilt, köztük drogokat, állatokat és felnőtteknek szóló szolgáltatásokat kezdtek el árusítani, így kígyókat, bébisündisznókat és örömlányokat is.

A Facebook szóvivőjének elmondása szerint egy moderátorcsapat dolgozik az oldalon, hogy proaktívan keressék és eltávolítsák a sértő hirdetéseket – az első nap alapján nehezen birkóznak meg a feladattal.

A Facebook online piactere Forrás: Facebook

A Marketplace különféle kényelmi funkciókkal segíti a vásárlást. Fő előnye, hogy helyszín alapján csoportosítja a termékeket, így a közelben található tárgyakat emeli ki a felhasználónak. Emellett természetesen lehet szűrni árra, kategóriára is, a szimpatikus hirdetések pedig könyvjelzőzhetők későbbre is. Ha megvan a kinézett termék, akkor privát üzenetben lehet megbeszélni a részleteket az eladóval.

Nem csoda, hogy a Facebook külön szolgáltatássá szervezi az adásvételt: a közösségi oldal szerint az elmúlt években egyre több Facebook-csoport alakult ki kifejezetten ilyen célokra, több mint 450 millió felhasználó kereskedik csoportokon belül minden hónapban. A bejelentésre három százalékot esett az eBay részvényeinek értéke.

A Marketplace első körben csak Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland területén érhető el, fokozatosan gördül ki világszerte. Egyelőre nem egy külön oldalon, hanem a mobilos Facebook-alkalmazásból érheti el a felhasználó, de később lesz külön weboldal és mobilalkalmazás is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!