Víz alatti adatközpontokkal kísérletezik a Microsoft

microsoft víz alatt adatpark szerver
Vágólapra másolva!
Víz alá telepítene szerverparkokat a Microsoft, az első prototípust már tesztelték. A megoldás nem csak költséghatékonyabb, de a hűtés problémáját is megoldja.
Vágólapra másolva!

Az adatközpontok hűtése még mindig nagy fejtörést okoz a tech cégek számára, a Facebook és a Google például egyenesen a sarkkörökre költözteti szervereit, hogy kevesebbet kelljen költeni a légkondicionálásra. A Microsoft ennél "kényelmesebb" ötlettel állt elő: egyenesen a víz alá telepítené szerverfarmjait.

A redmondi óriás lerántotta a leplet a Project Natick kutatásról, aminek keretén belül költséghatékony és környezetbarát

víz alatti adatközpontok építésével kísérleteznek.

Az első prototípus fejlesztéséhez 2014-ben láttak neki, tavaly augusztusban pedig már le is küldték terepre a kapszulát, ami összesen 105 napig volt víz alatt. A mérnökök szerint a vártnál is sikeresebben zárult a tesztkör.

Az adatközpontok víz alá telepítése nem csak a hűtésben segítene rengeteget, de sokkal gyorsabban megépülnének. A kapszulák gyártása csak 90 napot venne igénybe, jelenleg két év kell egy adatközpont építéséhez.

A mérnökök szerint a szerverparkok a jövőben akár

a működésükhöz szükséges energiát is kitermelhetnék víz alatti turbinákkal.