A kínaiaknak is elege van a Windows 10-ből

microsoft holo studio windows 10
Vágólapra másolva!
Egyre többen kritizálják Kínában a Microsoftot amiatt, mert agresszívan próbálja rávenni a felhasználókat az új operációs rendszer telepítésére.
Vágólapra másolva!

A kínai felhasználók egy része erősen kritizálja a Microsoftot, amiért az szinte kötelezővé teszi számukra a Windows 10-re való frissítést – írja a Reuters. A kínai Weibo mikroblog oldalán található, ezzel kapcsolatos panaszkodó posztok száma már 1,2 millió felé csordult.

Suo Jang, egy pekingi PR-cég vezetőjének elmondása szerint egy több százezer dolláros üzletét hiúsította meg legutóbb a váratlanul felbukkanó frissítés.

Trükkösebb, mint elsőre látszik Forrás: Microsoft

„A cég visszaél a piaci fölényével, és ellehetetleníti a tisztességes versenyt”- állítja Zanling Zao jogi tanácsadó. A szakember szerint a fogyasztóknak és az őket védő szervezeteknek minden joguk meg lenne arra, hogy pert is indítsanak a cég ellen, amiért az nem tiszteli a felhasználók választáshoz való jogát, és ilyen módon szereznek előnyt a nem kívánt frissítésekből.

Trükközik az ablak

A kínaiak azon akadtak ki ennyire, hogy a Windows 10 beszerzése telepítőnél nincs egyértelmű opció arra, hogy a felhasználó elutasítsa a telepítést. Ha az ablak jobb felső sarkában látható X-re kattintunk,

azzal valójában nem utasítjuk el a frissítést,

a folyamat ugyanúgy megy tovább, és az ütemezett időpontban el fog indulni a telepítő. Ezt a Microsoft is elismeri weboldalán.

A problémát az jelenti, hogy ezen felül csak két másik gomb van: az azonnali frissítés, és a beleegyezés. Az időpontot nem mellesleg egy hivatkozáson keresztül lehet csak megváltoztatni, vagy törölni – arra nincs hatással az ablak bezárása.

A cég azzal védekezett, hogy a frissítést meg lehet szakítani, mielőtt az elindulna. A telepítés előtt 15 perccel ugyanis megjelenik egy visszaszámláló óra.

A frissítést február óta ajánlottként címkézi a rendszer, ezzel azon felhasználók gépére is automatán települ, akik engedélyezték a frissítések automatikus telepítését.

A stratégia mindenesetre hatásos: a Windows 10 minden idők leggyorsabban terjedő Windows-verziója,

már több mint 300 millió eszközre telepítették.