Teljesen megújultak az Apple szoftverei

apple wwdc 2016 logo
Vágólapra másolva!
Az Apple fejlesztői konferenciája hétfőn kezdetét vette. Mint Tim Cook közölte, minden készülék új felületet kap: az óra, a telefon, az iPad, a tévé és az asztali gépek is. A cél az egységesítés és az átmenet biztosítása az eszközök között, legyen szó azonosításról, feloldásról, fizetésről.
Vágólapra másolva!

Az App Store nyolc éve indult, kicsit több mint 500 appal. Mára pedig már több mint kétmillió applikáció érhető el az Apple online áruházában. Több mint 130 milliószor töltötték le ezen programokat, ezáltal pedig közelítenek hozzá, hogy

átlépjék az 50 milliárd dolláros mérföldkövet - ez az összeg, amit eddig a fejlesztőknek közvetlenül kifizettek.

S mindezt úgy, hogy januárban érték el a 40 milliárd dollárt, melyet már megkaptak - kezdte megnyitó beszédét Tim Cook, az Apple elnöke a WWDC-n, a cég fejlesztői konferenciáján.

Tim Cook, Apple Worldwide Developer's Conference, San Francisco Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az App Store nem egyetlen áruház: ha az iPhone-t különvesszük az iPadtől, akkor is ott van még három felület, melyre külön appokat lehet készíteni: kétféle iOS, Mac, Apple TV, és a Watch.

Ma mindegyik felületet előre mozdítjuk, átalakítjuk,

kezdjük is a watchOS platformmal.”

watchOS

Egy lassú watchOS 2 szoftverrel mutatták be az új, az Apple állításai szerint sokkal gyorsabb watchOS 3 órarendszert. Előnyei közt említették, hogy

  • a gyakran használt appokat benn tartja a memóriában,
  • a háttérben frissít és telepít,
  • ahogy az információkat is frissíti, például a labdarúgú-Európa-bajnokság meccseinek eredményeit, ha épp azt akarjuk figyelni az óra számlapján.

A kérdés az, hogy ha minden app fut a háttérben és frissíti magát, az hogyan fog hatni az Apple Watch üzemidejére - teszi fel jogosan a kérdést a The Verge tudósítója.

Az új watchOS 3 Forrás: Apple

Vezérlőpult és értesítések

Létrehoztak egy, az iPhone alsó menüjéhez hasonló Control Centert. Ezt ugyanúgy egy alulról történő simítással érhetünk el. Itt találhatjuk majd meg az akkumulátor töltöttségi szintjét, a hálózati beállításokat, a repülő üzemmódot, a hangerőt, és a lezárt kijelző állapotot.

Az értesítések is, ahogy az iPhone-nál megszoktuk, a felső menübe kerülnek. Elég felülről lefelé simítani a kijelzőn, és láthatjuk őket. Így sokkal átláthatóbbá válik az óra kezelőfelülete.

Beépített segélyhívó

Az oldalsó gombot is átalakították: az eddigi kommunikációs felület helyett egy úgynevezett Dock menüt hoz be. Új nevet is kapott: Slide Button helyett Dock Button lett. Élő appok lesznek, s

elérhetőek lesznek az új menüben a külső fejlesztésű appok is.

Ha benyomjuk és hosszan tartjuk ezt az oldalsó gombot, az aktiválja az SOS funkciót, azaz vészhelyzet esetén hívja automatikusan a 911 amerikai segélyhívót. Sőt, miután megtörtént a hívás, a felhasználó helyzetét elküldi üzenetben adott ismerősöknek.

Persze mindezt csak akkor, ha az óra a telefon közelében van, vagy wifire csatlakozunk vele.

Berajzoljuk a karaktereket a kijelzőre, s a szoftver átalakítja szöveggé Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Rajzolós billentyűzet

Kaptunk egy új érintős, virtuális billentyűzetet Scribble néven: a karaktereket elég az óra kijelzőjére rajzolni ujjal, és az átalakítja szöveggé. Angolul és kínaiul működik, de azt is tudja, hogy maga a billentyűzet milyen nyelvre van állítva.

Fitnesz és sport

Az Apple felismerte, hogy a legtöbb ember bizony a mozgás miatt vesz meg egy okosórát (wow!). Így az Apple Watch tevékenységfigyelő felületét is felturbózták: az edzések eredményét megoszthatjuk az ismerőseinkkel, mindössze egy simítással meg tudjuk nézni, ki hogyan teljesített. Sőt,

az Activity Sharing menüből közvetlenül tudunk üzenetet küldeni.

Innen is teljesen eltűnt a virtuális gépelés: elküldhetjük a szívdobogásunk, emojit, hanggal vagy rajzolással bevitt szöveget is.

A Fitbit korábban többször is hangsúlyozta, hogy

a közösség ereje hatalmas motivációt jelent

az embereknek, hogy kitartsanak, és folytassák a mozgást, újabb és újabb rekodokat döntve így.

Engedd ki a gőzt!

Bemutatták a vadonatúj egészségügyi alkalmazást: a Breathe appot. "Az egészség nem csak a sportolásról, edzésről szól, annál sokkal több. A Breathe appot épp ezért hoztuk létre: segít kikapcsolódni, relaxálni, és a mindennapos stressz kezelni.” A koronával beállíthatjuk,

meddig szeretnénk így együtt lélegezni az órával csukott szemmel

- nem, ez tényleg nem vicc!

A watchOS 3 fejlesztőknek szánt, előzetes verziója mától elérhető, majd ősztől kapják meg a felhasználók is a frissítést.

tvOS

Több mint 1300 videocsatorna, és 6000 app érhető el az Apple TV felületén, s ezt most tovább is bővítették.

Új távirányító appot kapott a médielejátszó:

a legtöbb felhasználó ugyanis olyan appot szeretett volna az iPhone-jára, amilyen a Sirivel irányítani egy felületet. Érintés- és hangparancsok, mozgásérzékelő a játékokhoz, virtuális billentyűzet a gépeléshez a távirányítóval való bohóckodás helyett.

Siri, a virtuális asszisztens ugyanis nem csak azt alakítja át hogyan kezeljük a telefont, de azt is hogyan kommunikálunk a tévével. Megérkezett a Live Tune-in funkció iPadre és Apple TV-re.

Siri fogja a tévét is kezelni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

“Siri beépül a tvOS-be, így

elég lesz kimondani, hogy kapcsoljon át az ESPN csatornára, s a szoftver automatikusan végrehajtja a hangos parancsot,

s már nézzük is a meccset” - magyarázta Eddy Cue, a részlegért felelős igazgató.

Siri 650 ezer film és tévéműsor, illetve a YouTube adatbázisában tud majd keresni.

macOS

Az egységesítés fényében az eddigi OS X operációs rendszer több mint 15 év után új nevet kap - jelentette be Craig Federighi.

Egységes név, egységes azonosítás és fizetés

Az új macOS Sierrán elég okosórával feloldani a rendszert, nem lesz szükség többé jelszavakra. Így az összes eszközön egységesítik az azonosítást, legyen szó iMacről, Macbookról, iPadról, iPhone-ról vagy az Apple Watchról.

Az új macOS Sierra szoftver Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Ahogy a korábban pletykált hír is igaznak bizonyult:

az Apple fizetési rendszere, az Apple Pay beépül a webre,

a Safari böngészőbe. Amikor online vásárol a felhasználó, elég lesz Touch ID-vel az Apple Watchon, vagy az iPhone ujjlenyomatolvasójával azonosítania magát, nem kell a bankkártya-adatokat megadni.

Az új egységesített fizetési rendszer hat országban rajtol (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kínai és Szingapúr) később pedig Franciaországban, Svájcban és Hong Kongban is elérhetővé válik.

Siri Macen

Az értesítések után Siri is megérkezik az asztali gépekre. Így minden felületet összefog majd, irányít és segít a virtuális asszisztens. A jobb felső sarokban a menü és a keresés között kap helyett, illetve lenn a tálcán.

Ha megnézzük a három techóriás virtuális asszisztensét, és a saját böngészőbe való beépülését, az Apple-nek sikerület behoznia a konkurenseket:

Google Now a Chrome-ban: 2014. Cortana Windowson: 2015. Siri Macen: 2016.

Univerzális copy+paste

Hatalmas tapsot váltott ki, amint Craig Federighi a Sirivel kikeresett képet áthúzta iMacre, és azok rögtön megjelentek a kivetítőn.

Craig Federighi, az Apple szoftvermérnöke hatalmas tapsot kapott a mutatványért Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Több készülék, egy felület

A bemutatón végignéztük egy film előzetesét, miközben más appokat használtak a gépen, a video ugyanis a kép-a-képben funkcióval kicsiben végig látható volt. Át lehetett helyezni, sőt méretezni is a felvétel ablakát. Amikor végetért, visszaugrottunk a böngészőbe, ahonnan Siri segítségével kikeresték hol vetítik a filmet, a vásárlásra kattintottak, majd az Apple Pay gombra. Ekkor elég volt az ujjat az iPhone olvasójára tenni, a TouchID azonosította a felhasználót, és fizetett a jegyekért a weben.

iOS

Szoftverek terén az új iOS volt a show sztárja. Az iOS külsőben, és appok terén is megújul, ahogy a cég fogalmazott:

az iOS 10 a mobilszoftver legnagyobb frissítése,

amit eddig a felhasználók láthattak.

Tíz új funkciót emeltek ki, többek közt az új zárolási képernyőt, a gazdagabb értesítéseket, és a 3D érintés kibővített felhasználási körét.

Megújult az iOS Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

A zárolási képernyőn immár bővebben mutatja az értesítéseket, Uber esetében például a térképet. A zárképernyőn pedig widgetek is megjelennek, amelyekre hosszan nyomva (3D Touch) plusz információt is mutat a felület, nem kell az appot elindítani hozzá.

Mesterséges intelligencia

Ahogy azt sejteni lehetett, a Sirit megnyitották a külsős fejlesztők számára, így már olyan parancsokat is ki lehet adni utasításba, amely más appok kezelésére vonatkozik. Közvetlenül lehet például használni hangvezérléssel a WeChatet, de támogatást kapott a Slack, WhatsApp, Uber, Runtastic, és a Skype is.

Így már azt is megteszi, amikor azt mondjuk: "Írd meg anyának WeChaten, hogy nemsokára indulok haza!"

Siri a külső fejlesztésű appokat is tudja majd kezelni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Siri okosabb is lett, intelligens ajánlásokat dob fel

az alapján, hogy hol tartózkodik a felhasználó, milyen eseményeket írt be a naptárba - mindezt gépi tanulás segítségével.

Siri segíteni fog a Quick Type billentyűzeten is, az emailekre a korábbi válaszok alapján készít ajánlásokat - a megoldás hasonlít a Google bejelentette csevegőjének, az Allo Smart Reply funkciójára.

Arcfelismerés

Az iPhone saját fotós appjában, a Photosban is lesz arcfelismerés, a deep learning lesz az egyik nagy újdonság. A Google Fotókhoz hasonlóan

a képeket tartalmuk szerint csoportosítja téma, és helyszín alapján.

A cég külön kiemelte, hogy a gépi intelligenciát lokálisan, eszközszinten használja majd az app, és nem a felhőben működik még.

Eddy Cue mutatta be, mit fog tudni az új iOS Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Valós idejű térkép

Az Apple Térképek is átalakul, teljesen új dizájnt kap, és Eddy Cue szerint sokkal proaktívabb lesz: jelzi a közelben található benzinkutakat útközben, lehet benne figyelni a forgalmat. Ha dugó kezd kialakulni, alternatív útvonalat ajánl. Ahogyan a Sirit, ezt is megnyitják a külsős fejlesztők előtt, akik írhatnak rá kiterjesztéseket, így egy külsős szolgáltatással akár fuvart is rendelhetünk az appon belül.

Zenéhez dalszöveg

Az Apple Music főleg külsejében alakul át, az átláthatóságot szem előtt tartva. Az app megnyitásakor a könyvtár lesz az első, külön választva a telefonon található zenéket, és a streamelt tartalmakat. Beépülnek a dalszövegek, és naponta frissülő ajánlások jönnek a For You fülön.

Breaking!

A tavaly indult Apple News is új külsőt kap, már 60 millió havi aktív felhasználó használja. Egy újsághoz hasonlóan különféle szekciókba tömörülnek majd a hírek, a breakinghez pedig értesítéseket is küld.

Okosotthon a telefonon

Az okosotthon rendszerekhez készült egy Home app, amivel irányítani lehet a lakás automatizált eszközeit. Ahogy hazaér a felhasználó, és az otthoni internetre csatlakozik, az iPhone-ra kitett widgeten aktiválódnak a készülékek csempéi, és megkezdhetjük a lámpák kapcsolását, a hőfok átállítását.

Távolról ránézhetünk, mit lát az ajtó kamerája. A különböző napszakokhoz pedig külön sémákat adhatunk meg.

Az üzengetés már nem a régi

Az előadás végére hagyta a cég a Messages appot, amit a manapság népszerű csevegőappok szintjére hoz fel a frissítéssel. Az üzenetküldő így támogatni fogja a rich linkeket, sőt előnézetet is megjelenít hozzájuk.

Olyan apróságokat is frissítettek - ahogy a Facebook is - mint az emojik.

Nem csak háromszor akkorák lettek, de szöveges kódokat is kaptak, így ha begépeljük azt, rögtön megjeleníti a hozzárendelt fejecskét.

Az üzeneteket különböző buborékokban lehet elküldeni az ismerősöknek, s többek közt lehet már rajzolt üzeneteket, effekteket, ábrákat, matricákat is küldeni.

Titkosítás

Minden egyes iPhone applikáció végponttól végpontig terjedő titkosítást kap, így a FaceTime, és az iMessage is. A cég afelé hajlik, hogy mindent helyileg oldjon meg, és egyre kevésbé támaszkodjon a felhőre.

Az iOS 10 ingyenes frissítésként érkezik ősszel

az alábbi eszközökre: iPhone 5 és annál frisebb modellek, hatodik generációs iPod Touch, iPad Mini 2 és az újabb negyedik generációs iPadek.