Vádat emeltek egy 16 éves dél-koreai hacker ellen, aki majdnem 4000 weboldalt tört fel egy év alatt. A tini az Anonymous hackercsoport tagja volt.

Őrizetbe vettek kedden Dél-Koreában egy 16 éves középiskolást amiatt, hogy feltört több ezer hazai és külföldi internetes oldalt – közölte a rendőrség. A fiatal hacker az Anonymous nemzetközi hactivista csoport követője volt, részt vett a szervezetnek azon a hackerakciójában is, amelynek a hongkongi demokratikus mozgalom támogatása volt a célja.

Az Anonymous akciójában is részt vettForrás: AFP/Javier Soriano

Tavaly április óta összesen 3847 weboldalt tört fel, amelyeket 87 országban jegyeztek be.

Dél-Koreában 141 kisebb és közepes vállalkozás internetes oldalába nyúlt bele, de a rendőrség szerint a feltört internetes felületek száma ennél is nagyobb lehet, mivel a fiatal bevallotta, hogy három évvel ezelőtt kezdett a hackerkedéssel foglalkozni.

Hencegett vele

A vádlott nem tulajdonított el illetéktelenül információkat, tetteivel inkább a figyelmet akarta felhívni magára – erre utal az is, hogy minden weboldalon ott hagyott egy üzenetet, hogy feltörte. Még a Twitter és a Facebook közösségi oldalakon is közzétette az általa feltört weboldalak listáját.

A diák egyrészt az iskolai foglalkozások alapján tanulta ki a hackerséget, másrészt a Google keresővel talált programokat hívta segítségül a bűntények elkövetéséhez.

Családja nem tudott arról, hogy a kamasz három éven át mivel foglalkozott, ő pedig azt mondta a rendőrségnek, fogalma se volt róla, hogy amit tesz, az bűncselekmény. Ügyében a rendőrség vádemelést kezdeményezett.