Az ultraszéles képarány nem csak játék közben menő

LG 34UC79G, teszt
Vágólapra másolva!
Egyre több gyártó lát fantáziát a 21:9-es, úgynevezett ultra wide monitorokban, és a kategória kínálatát folyamatosan bővítő LG most egy olyan modellel állt elő, amit kifejezetten játékosoknak szánnak. A tesztelt kijelző viszont nemcsak szórakozásra kiváló, de munka közben is remekül megállja a helyét.
Vágólapra másolva!

Rögtön kezdjük is a legfontosabbakkal: a 34UC79G egy 34 hüvelykes (87 cm) képátlójú, AH-IPS panellel felszerelt, egészen enyhén ívelt monitor, ami 2560x1080 pixeles felbontást, 5 ezredmásodperces válaszidőt, illetve 144 hertzes maximális frissítési frekvenciát biztosít a felhasználók számára.

Utóbbi érték kifejezetten az LG által célba vett, megrögzött játékosoknak fontos, hiszen a 34UC79G a lehető leggyorsabb képmegjelenítést ígéri. Van benne FreeSync támogatás, így ezen a képernyőn a megfelelő hardverpárosítás mellett a gamerkörökben roppant idegesítőnek számító screen tearing (képtörés) probléma is megszűnik.

Az LG elsősorban a játékosokat célozta meg az új 21:9-es monitorával Forrás: Csanádi Márton - Origo

Hatalmas és tetszetős

A 21:9-es monitor viszont nemcsak a technikai specifikációiban igyekszik a játékosok kedvében járni, hanem a dizájnban is, ami főleg a talpat szemügyre véve szembetűnő.

Habár brit tudósok még nem fejtették meg, hogy a hardvergyártók miért a piros-fekete összeállítást tartják a leginkább csábítónak, de a trenddel az LG sem kívánt szembemenni, így a 34UC79G is ezekkel a színekkel igyekszik kidomborítani gamer mivoltát.

Szerencsére a tervezők nem vitték túlzásba a dolgot, így a piros betétek a talpra, az állványra és a készülék hátuljára kerültek – használat közben ezekből sok nem látszik, de a termékfotók szépen kiemelik az egyedi részleteket, ezzel (vélhetőleg) felkeltve a potenciális vásárlók figyelmét.

Az extravagánsabb megoldások főleg a termékfotókon mutatnak jól, a készülék felállítása után nem is látjuk őket Forrás: LG

Ha már szóba került a talp, ez a rész a funkcióját tekintve tökéletesen megállja a helyét, stabilan tartja az átlag monitorokhoz mérten hatalmas képernyőt, ami kifelé és befelé is dönthető, továbbá a magassága is állítható. Forgatásra ugyanakkor nincs lehetőség, viszont egy ekkora kijelző esetében ez annyira azért nem meglepő.

A készülék hátlapja nem tartogat sok meglepetést, de megkapunk mindent, amire szükségünk lehet Forrás: Csanádi Márton - Origo

Ami a csatlakozókat illeti, a 34UC79G hozza a kötelezőt: a hátlapon 1 HDMI 2.0 és HDMI MHL, egy DisplayPort 1.2, három USB 3.0, egy hagyományos 3.5 mm-es jack kimenet, illetve egy 3,5 mm-es vonalszintű kimenet kapott helyet,

ugyanakkor a monitor beépített hangszórókkal nem rendelkezik.

Maga a panel a Cinema Screen családba tartozik, kikapcsolt állapotban csak a műanyag keret látható (illetve alul egy szintén műanyag sáv, közepén az LG-logóval), a káva csak működés közben fedi fel magát: a kép mind a négy oldalon valamivel több, mint egy centivel a szélektől jelenik meg.

Az aktuális divatnak megfelelően a kijelző ívelt, viszont az LG itt mérsékletességet tanúsított. Közelről nézve alig érzékelhető a hajlítás, éppen ezért könnyen hozzá lehet szokni, és az ív mértéke a betekintési szöget sem befolyásolja különösebben.

Az aktuális trendeknek megfelelően a monitor ívelt, de közelről mindez alig érzékelhető Forrás: Csanádi Márton - Origo

A háttérvilágítás LED-es, egy extra funkciót leszámítva teljesen villogásmentes, így a monitor használata még hosszú távon (napi 8-10 órában) is kényelmes, nem bántja vagy fárasztja a szemet.

Játékra alkotva

Habár a 21:9-es monitorok esetében akad 3440x1440 képpontos kijelző, de az semmiképp nem hátrány, hogy a 34UC79G maximális felbontása „mindössze” 2560x1080 pixel. Az LG a szélesebb rétegeket célozta be ezzel az értékkel – ez nemcsak a monitor árkategóriája miatt fontos, de azért is, mert jóval több játékos PC-je képes élvezhető játékot (értsd: megfelelő fps-számot) biztosítani ekkora felbontásban.

Az ultra wide kijelző első blikkre ugyan értelmetlen választásnak tűnhet, de egyre több videojáték támogatja ezt a méretarányt, és a programok elindítása után

igen gyorsan hozzá lehet szokni a 21:9-cel járó előnyökhöz.

A mára teljesen bevett 16:9-hez képest sokkal több tartalom fér ki egy ilyen képernyőre, ami főleg az akciójátékoknál nyújt előnyt, de hálás extra lehet akár autós vagy stratégiai programoknál is, hiszen ezek esetében a minitérkép, a különböző menük és egyéb információs elemek nem takarják ki a játéktér legkritikusabb részét: ahová koncentrálunk, és ahol a fontos események zajlanak.

Autóverseny közben semmi nem vonja el a figyelmünket az útról, a HUD kötelező részei szépen elférnek az extra képfelületen Forrás: Csanádi Márton - Origo

A széles monitor egy méteren belül ráadásul betölti a látóterünk jelentős részét, ami kifejezetten pozitív dolog, hiszen ennek hála sokkal könnyebben el lehet merülni a játékokban, semmi nem vonja el a figyelmünket a széleken.

A 34UC79G viszont nemcsak a 21:9-es képarány miatt optimális a játékosoknak, de az egyéb technikai specifikációk okán is. A 144 Hz-es képfrissítés mellett fontos tényező még a válaszidő, amit az LG 5 ezredmásodpercben határoz meg. Ehhez a „sebességhez” a dél-koreai cég külön aktiválható gyorsítást használ, amit akár slow, normal vagy akár fast fokozatba is kapcsolhatunk.

A készülék számos olyan funkcióval lett felvértezve, ami jól fog jönni a maximális eredményességre vágyó játékosok számára Forrás: Csanádi Márton - Origo

Adott továbbá az 1 ms Motion Blur Reduction lehetősége, ami elméletileg 1 ezredmásodpercre csökkenti a késleltetést. Ezt úgy éri el a monitor, hogy a háttérvilágítás trükközésével átveri a szemet, ezáltal élesebbnek tűnik a mozgó kép. Ugyanakkor nem véletlen, hogy ez csak egy opcionális funkció: aktiválása kellemetlen villódzást okozhat.

A monitor menüjében (ami a képernyő alján található apró joystickkel aktiválható és használható) ráadásul nemcsak olyan funkciókat állíthatunk, mint a válaszidő, az 1 ms Motion Blur Reduction és a FreeSync, de találhatunk itt profilokat különböző játékműfajokhoz (FPS, RTS), illetve van feketestabilizátor is, amivel a sötétebb helyszínek részletei állíthatóak kedvünk szerint.

De nem csak játékra

A mindössze 12 ezredmásodperces input lag kiváló, a kép kristálytiszta, a színek csodásak, egyedül a bevilágítás erőssége lehet néha zavaró, ugyanis a fény néhol beszűrődik, viszont korántsem olyan durván, hogy emiatt feketelistára kerüljön a monitor.

Már csak azért sem, mert a 34UC79G nemcsak játékra alkalmas, de munka közben is kiválóan megállja a helyét. Grafikai munkára a 2560x1080-as felbontás ugyan kevés lehet, minden más esetben viszont ideális ez a méret, nem kell hunyorogni olvasás közben, a fontok normálisan jelennek meg a képernyőn, és azzal sem kell bajlódni, hogy a Windows segédmegoldásaival nagyítsuk be úgy a képet, hogy a monitor használata kényelmes legyen.

Az 34UC79G nemcsak játékra, de munkára is megfelelő, akár a kétmonitoros megoldásokat is kiválthatja Forrás: Csanádi Márton - Origo

A ultraszéles kialakításnak köszönhetően rengeteg hely van a képernyőn, ami már olyan hétköznapi oldalak esetében is jól jön, mint a Facebook, hiszen ekkora méretben még több chatablak sem takarja ki a news feedet, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egyszerre több ablak is elfér egymás mellett normális méretben, így a 34UC79G még

arra is alkalmas lehet, hogy kiváltsa a kétmonitoros asztali megoldásokat.

Ha valaki nem a 4K-ra hajt, hanem egy játékra és általános használatra is kiváló monitort keres, annak az LG 34UC79G megfontolandó választás lehet, legalábbis akkor, ha a képernyőre szánt keretbe még belefér a 160 000 forintnál kezdődő árcédula.