Idén már okoshajóval csónakázhatnak a balatoniak

mobilinternet sebességi teszt vitorlázás Balaton Sirocco vitorlás hajó
Mobilinternet sebességi tesztje a Balatonon, a Sirocco fedélzetén
Vágólapra másolva!
Tavasztól elérhetővé válik a NauBit SmartBoat nevű szolgáltatás a balatoni hajósok számára, amelynek köszönhetően az okosított hajók hasznos adatokat tudnak összegyűjteni. Ezeket egy okostelefonos appon keresztül láthatja majd a hajózó.
Vágólapra másolva!

Az Antenna Hungária megkezdte IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatának kiépítését, mely elsőként Budapesten, illetve a Balaton térségében épül ki.

Az új hálózaton elsőként a NauBit iSol Kft. SmartBoat szolgáltatása jelenik meg, mely a balatoni hajózási idény elindulásával egyidőben, tavasztól lesz elérhető a hajósok számára.

Igénybevételéhez nincs szükség internet-előfizetésre vagy SIM-kártyára, a hajóra felszerelt központi egység az IoT-hálózaton keresztül képes eljuttatni a szenzorok felől érkező adatokat, melyeket okostelefonos applikáción is meg lehet jeleníteni.

Okostelefonon követhetők a hajó adatai Forrás: Antenna Hungária

A hajóba szerelhető NauBitBox nevű eszköz valójában egy központi számítógép, amivel elérhetővé válnak a hajó mozgási és környezeti adatai. A box több belső szenzort is tartalmaz, van benne giroszkóp, GPS, hőmérő, légnyomásmérő. A beérkező adatokat a központi egység feldolgozza, majdt az IoT-hálózaton keresztül egy központi adatbázisba továbbítja, illetve a hajón Bluetoothon keresztül elérhetővé teszi.

A hajó elküldi az út során mért értékeket, így a hajózás nyomon követhető és vissza is nézhető, akár 3D-ben. Az értékes adatokat egy okostelefonos appon keresztül lehet visszanézni. A rendszer olyan értékeket állít elő a szenzorok által gyűjtött adatokból, mint például hogy

milyen a valódi szél iránya és ereje, vagy a célhoz képesti sebesség.

Ezt az eszközt kell a hajóba szerelni Forrás: Antenna Hungária

Az eszköz ezen felül alkalmas távoli felügyeletre, az akkumulátor-töltés vezérlésére, mozgásérzékelésre, jelzőfények vagy hűtő bekapcsolására. A GPS pozíciót tárolja a rendszer és visszavezet, illetve horgonycsúszás-riasztás is beállítható.

Az IoT-hálózatra csatlakozással a hajó adatai online vagy archív módban távolról megtekinthetőek, visszajátszhatóak. Webportálon

térképen megjeleníthető a hajó útvonala, pillanatnyi helyzete,

illetve a bekapcsolt szenzorok által mért értékek. Sebesség, hajózási irány, giroszkóp és szél adatokkal pedig megjeleníthető a hajó mozgása.

A NaubitBoxhoz további profi hajóműszereket is lehet csatlakoztatni, így a beérkező adatok köre tovább bővíthető.