Okosdzsekit dob piacra a Google és a Levi’s

levis commuter google jackquard
Vágólapra másolva!
Ősszel jelenik meg Google és a Levi's közös fejlesztésű okosdzsekije. A kabát különlegessége, hogy bal ujja érintőképernyőként funkcionál, illetve képes kapcsolódni a telefonhoz és az internetre is. Drága, de egyben nagyon tartós is lesz.
Vágólapra másolva!

A viselhető okoskütyük célja, hogy anélkül is láthassunk értesítéseket, használhassuk az okosfunkciókat, hogy elő kéne venni a telefont. A Google kezdeményezése a Project Jacquard egy, a Levi's-szel közösen készített Commuter stílusú okoskabát, amit ősszel dobnak piacra.

Különlegessége, hogy a Google érintésérzékeny szenzorokat tartalmazó szövetét építik bele a kabát bal ujjába. Az anyag pontosan olyan könnyű és hajlékony, mint egy átlagos pamutminta, de képes érzékelni és feldolgozni az emberi érintést, és továbbítani a jeleket egy külső eszközre, például okostelefonra.

A Commuter ránézésre egy egyszerű, divatos farmerkabát Forrás: Google

A kabát bal ujján egy 3x3 hüvelykes felületen helyeznek el egy ilyen "intelligens foltot",

ami kvázi érintőképernyőként működik majd. Három gesztust ismer fel, a jobbra és balra suhintást, valamint a dupla érintést.

Az adatokat Bluetoothon keresztül kapja meg az okostelefonos alkalmazás egy felcsatolható műanyag klipsz által. Ha ezt eltávolítja a felhasználó a ruháról, akár mosógépbe is dobhatja a ruhadarabot.

Az intelligens ruha több téren is segítheti viselőjét: értesítéseket küld neki rezgések formájában, ha bejövő hívás van, vagy üzenet jött, illetve lehetőség van arra is, hogy a felhasználó

a Spotify számai közt egy suhintással váltson,

vagy valós időben kapjon információt út közben a Google Térkép szolgáltatásából. Az utasításokat közben egy fülhallgatón keresztül hallhatja.

Az intelligens szövet érzékeli a kézmozdulatokat Forrás: Google

Az okosdzseki ősszel jelenik meg 350 dolláros áron, ez átszámítva kicsit több, mint százezer forint. S ugyan drágább, mint egy hagyományos kabát, többet is tud: rendkívül hasznos lehet a bringásoknak, akik

így biztonságosabban közlekedhetnek.

Emellett tartós is lesz. Tavaly áprilisban írtunk róla, hogy egy robotikus karral végzett teszt kimutatta:

3 év 200 napos használatot bír ki a Google okostextilje,

ha egyfolytában tapizzuk és dolgozunk vele. A mozdulatokat 95 százalékos pontossággal ismerte fel, az anyag láthatóan nem károsodott.