Elindította a 4G-s hanghívást a Telekom

4g hang telefonálás volte telekom
Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom a Krisztina körúti székházában végzett, tavaly májusi teszthívás után a hazai szolgáltatók közül elsőként 2017. április 27-én teljes magyarországi 4G-hálózatán elindította a hangszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia révén a hanghívások is a 4G-hálózaton (nem pedig a 2G- vagy 3G-hálózaton) bonyolíthatóak le, ami gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és telefonálás közben is folyamatos, 4G sebességű mobilinternet-kapcsolatot tesz lehetővé.

A Telekom megfelelő mobilokkal rendelkező ügyfelei mostantól 4G-hálózaton is cseveghetnek Forrás: Telekom

Fontos lépcsőfokot jelent a mobilhálózatok fejlesztésében a 4G-s hang, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást.

A magyarországi kereskedelmi forgalomban 2012 januárjában elindult 4G-hálózaton eddig csak mobilinternet-szolgáltatást lehetett nyújtani. A 4G-s szabvány fejlesztésének elsődleges motivációját a 2G, illetve 3G hálózaténál gyorsabb adatkapcsolat, vagyis a nagyobb sebességű és még jobb minőségű mobilinternet-szolgáltatás biztosítása jelentette, ezért a szolgáltatók jellemzően nem kezdték meg a hangszolgáltatást is lehetővé tévő fejlesztéseket.

A 4G-hanghívás feltétele az elérhető 4G-hálózaton túl a 4G-hívásra képes mobilkészülék.

A Magyar Telekomnál a Samsunggal szoros együttműködésben elsőként a Samsung Galaxy S7 és az S7 Edge-re, illetve a gyártó legújabb csúcsmodelljeire, a Galaxy S8 és S8+ készülékekre érkezik meg az a szoftverfrissítés, amellyel a 4G-s hanghívás használata elérhetővé válik a Telekom ügyfelei számára. Ez a frissítés online, azaz vezeték nélküli módon is a Magyar Telekom mobil-előfizetői rendelkezésére áll. A Magyar Telekom a mobiltelefon-gyártókkal megállapodva folyamatosan teszi elérhetővé újabb készüléktípusok esetében is a "4G Hang" elnevezésű szolgáltatás elérhetőségének lehetőségét.

A szolgáltatás részleteiről a www.telekom.hu/4g-hang weboldalon található bővebb tájékoztatás.