Brutálisan erős és vékony laptopok jönnek az Nvidiának köszönhetően

nvidia max-q laptop
Vágólapra másolva!
Az Nvidia okos hardveres és szoftveres megoldásokkal érné el, hogy akár a legerősebb grafikus egységeket is be lehessen építeni vékony laptopokba. Ez a Max-Q, és a gyártók azonnal le is csaptak rá.
Vágólapra másolva!

Az éppen zajló 2017-es Computex kiállításon rántotta le a leplet az Nvidia a laptopokhoz szánt Max-Q kezdeményezéséről, aminek köszönhetően a főleg játékokhoz szánt erős laptopok válhatnak sokkal vékonyabbá, csendesebbé és hatékonyabbá. Ez azt jelenti, hogy olyan az vékony laptopokba, melyekbe eddig legfeljebb a középkategóriás GeForce GTX 1060-as videokártyát lehetett beépíteni a hűtési rendszer limitációi miatt, azokba mostantól bekerülhet a vállalat csúcstermékei közé tartozó GeForce GTX 1080-as is akár.

Nem csoda, csak néhány okosság

De hogyan sikerült ezt elérni? Nos, csodát nyilvánvalóanj az Nvidia sem tud tenni, a már meglévő, és egyébként rendkívül hatékony Pascal architektúrára építkező GeForce-termékei nem fognak tudni hirtelen kevesebbet fogyasztani ugyanolyan teljesítmény mellett, és ezáltal kevesebb hőt leadni.

Így tehát az Nvidia tulajdonképpen egyfajta követelményrendszert állított fel a Max-Q képében, melynek a laptopokban meg kell felelni.

Ez azt jelenti, hogy a laptopot az alapoktól kezdve úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen az Nvidia ajánlásainak, és lehetőleg a legjobb komponensekből kell kialakítani - beleértve a házat, a felhasznált chipseteket, az elektromos és hűtési komponenseket.

Ezen kívül a gyártók szorosabban együttműködhetnek az Nvidiával az igényelt grafikus egység paramétereit illetően, így jobban megszabhatják például annak maximális fogyasztását és teljesítményét. A maximális hatékonyság érdekében egyébként ezeket a grafikus egységeket nem is beépíthető modulként, hanem közvetlenül az alaplapra forrasztott chipként szállítja majd le az Nvidia.

A Max-Q tulajdonképpen hardveres és szoftveres okosságok gyűjteménye, amik összességében hatékonyabbá tesznek egy laptopot. Forrás: Origo

A szoftver is fontos

A Max-Q keretnek legalább olyan fontos részét képezi majd a szoftver, mint a kiemelkedő minőségű alapokból gondosan összeválogatott hardver. A szoftveres részt az Nvidia úgy nevezi, hogy WhisperMode, és ezzel szeretnék elérni, hogy a grafikus egység a maximális teljesítmény mellett

lehetőséget nyújtson olyan működésre is, ami inkább a hatékonyságot és a csendességet részesíti előnyben.

A WhisperMode hamarosan beépül az Nvidia meghajtóprogramja mellé alapból feltelepülő GeForce Experience segédprogramba, és minden játékhoz be tudja majd lőni, hogy a szükséges képfrissítés megtartása mellett milyen grafikai beállításokat érdemes használni ahhoz, hogy a grafikus egység a lehető legoptimálisabban működjön és közben csendes maradhasson a laptop. Ekkor természetesen le kell mondanunk a maximális teljesítményről.

Mindenki lecsapott rá

A Max-Q tehát inkább a minőségre, a hatékonyságra, valamint a hardver és szoftver megfelelő együttműködésére koncentrál, aminek lehet egy végeredménye a nagyobb teljesítmény vékonyabb házban. A bemutatón egyébként az Nvidia vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang egy játékosoknak szánt ASUS laptoppal demonstrálta a változásokat: míg a korábbi gép 51mm vastag és 4,5 kilót nyom, addig az ASUS által éppen fejlesztés alatt álló új Zephyrus masina

már csak 18 mm vastag (körülbelül mint egy MacBook Air), a súlya 2,5 kiló, viszont 60%-kal nagyobb teljesítményt nyújt elődjénél.

Ezek után nem csoda, hogy a Max-Q technológiára minden fontosabb gyártó lecsapott, így június 27-től kezdve már az Asus, az Acer, az Alienware, a Gigabyte, az MSI és a Lenovo (többek között) is kínál majd ilyen masinákat, GeForce GTX 1060-as, 1070-es és 1080-as grafikus egységekkel szerelve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!