Hamarosan tesztelhető az Android 8.1

google pixel 2 xl android okostelefon
Google Pixel 2 és Pixel 2 XL
Vágólapra másolva!
A szoftver aktiválja majd a Google Pixel 2 mobilok egy eddig titkolt chipjét.
Vágólapra másolva!

Két érdekes mobilos bejelentéssel is szolgált a Google. A kevésbé sokkolóval kezdve néhány héten belül tesztelhetővé válik a saját márkás Pixel okostelefonjain az Android 8.1 operációs rendszer első nyilvános előzetese. Tavaly is körülbelül ezt az ütemtervet követte a vállalat, az Android 7.0 kiadása után nem sokkal megkezdte a 7.1 első bétájának terjesztését.

Google Pixel 2 és Pixel 2 XL Forrás: Google

Ami viszont igencsak nagy meglepetést okozott, hogy az új operációs rendszer aktivál majd egy eddig titokban tartott lapkát a Pixel 2 okostelefonokban. Egy képfeldolgozó koprocesszorról van szó, a Pixel Visual Core névre keresztelt chip rövidebb késleltetésű és hatékonyabb HDR+ képfeldolgozást tesz lehetővé.

Google Pixel Visual Core Forrás: Google

Az utóbbi művelet konkrétan 5× lesz gyorsabb a telefonokban jelenleg aktív megoldásnál, 10× alacsonyabb fogyasztás mellett.

A Google által kifejlesztett Pixel Visual Core egységet alapvetően egy Cortex-A53 architektúrás processzormag tartja működésben, de magát a képfeldolgozást nyolc specializált feldolgozómag végzi. A kis chip saját beépített LPDDR4 memóriát is kapott, a mennyiségét nem közölte a Google.

A Pixel Visual Core első körben csak a Google kameraalkalmazásában lesz használható, de később bármely szoftverfejlesztő elérheti majd az egységet. Egyelőre nem tudni, hogy a Pixel Visual Core aktiválásán kívül milyen újdonságokat hoz majd az Android 8.1.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!