A tömeggyilkos iPhone-ját feltöretné a rendőrség

Vágólapra másolva!
Az FBI ezúttal sem tud bejutni a gyilkos telefonjába, azonban az Apple korábban már felajánlotta a segítségét az ügyben. Vajon meg tudja oldani a két fél?
Vágólapra másolva!

Két hete 26 embert öltek egy baptista templomban Sutherland Springsben, Texas államban. A nyomozók a helyszínen két telefont is találtak: egy régi LG butatelefont, valamint egy iPhone-t, amiről később kiderült, hogy egészen pontosan egy iPhone SE. Most pedig a hatóságok szeretnék átvizsgálni az utóbbit, amivel kapcsolatban egy kérvényt is küldtek az Apple-nek, hogy cég ebben legyen a segítségükre.

Ez persze nem az első eset, hogy a hatóságok, többek között az FBI egy iPhone-ról próbálna meg adatokat kinyerni. Legutóbb 2015-ben, a San Bernadino-i tömegmészárlás után került összetűzésbe a nyomozóiroda az Apple-lel, a vállalat akkor ugyanie nem volt hajlandó hozzáférést biztosítani a készülékhez (a bírósági utasítás ellenére sem), amit az FBI végül egy hacker által értékesített sérülékenység segítségével tudott feltörni.

A helyszínen a gyilkosnál talált, véres iPhone SE. Forrás: My San Antonio

A helyzet érdekessége, hogy most az Apple megpróbálta beelőzni ezt az egész kellemetlen helyzetet. Miután a templomi lövöldözést követő kedden az FBI sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban, kiderült, hogy a helyszínen lefoglalt iPhone-ból ezúttal sem tudnak adatokat kinyerni.

Az Apple azonban a sajtótájékoztatót követően azonnal felvette a kapcsolatot az FBI-jal, és felajánlotta a segítségét, valamint biztosította a hatóságot, hogy minden jogi kérésükre a lehető leggyorsabban fognak válaszolni. Érdekes módon azonban az Apple képviselője azt nyilatkozta, hogy a hatóságok azóta sem léptek kapcsolatba velük.

Úgy tűnik, hogy az Apple hatékonyabban tudott volna segítséget nyújtani, ha az FBI minél hamarabb kér segítséget: az iPhone-ok ujjlenyomat-olvasója például nem működik, ha 48 órán belül nem használták, addig viszont akár a halott elkövető ujjlenyomatával, vagy annak másolatával is fel lehetett volna oldani. Igaz, az FBI már bőven a 48 óra letelte után tartott sajtótájékoztatót, így az Apple korábban nem is tudhatott volna reagálni.

Akárhogy is, a hatóságok némi késéssel, de mostanra valószínűleg eljutottak odáig, hogy szükségük lenne a telefonon tárolt adatokra, és benyújtották a kérvényt az Apple-höz. És ha a cég tartja magát a korábbi ajánlatához, akkor valószínűleg segíteni is fog. Főleg azért, mert Tim Cook korábbi nyilatkozata alapján ezt a vállalat még mindig jobb ötletnek tartja, minthogy olyan szoftveres lehetőségeket adjon az FBI kezébe, amit esetleg később más helyzetekben is felhasználhatnak, más célokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!