Az Android is készül a 64 bites érára

Nokia 5
Az Android és a Nokia felirat nagyon jól mutat együtt.
Vágólapra másolva!
Ezen felül a Google szeretné, ha biztonságosabbá válnának az alkalmazások.
Vágólapra másolva!

Az Apple most már nem csak a számítógépein, de az okoseszközein is teljesen átállt a 64 bites operációs rendszerek és alkalmazások használatára. Az iOS 11 rendszert futtató iPhone, iPad, és iPod Touch termékein konkrétan már nem is futtathatóak 32 bites alkalmazások.

Forrás: Origo

Lassan a Google is az Apple nyomdokaiba lép, bár nagyon távol van még az a pont, hogy a cég leszámolna a 32 bites mobilalkalmazásokkal. Magából az Androidból is csak a három éve kiadott 5.0 óta létezik 64 bites változat, de a mobilgyártókat a mai napig semmi sem akadályozza meg abban, hogy 32 bites operációs rendszerrel szállítsák a termékeiket, és ez egyelőre nem is fog megváltozni.

A Google ettől függetlenül most bejelentett néhány döntést, amelyekkel középtávon modernizálni kívánja az androidos alkalmazások ökoszisztémáját.

Jövő augusztustól kezdődően a programozóknak kötelezően az Android 8.0-t kell majd beállítaniuk megcélzott platformként a fejlesztői eszközökben, ami azért fontos, hogy a kérdéses verzió minél több újdonságát használják az alkalmazásaikban, minél jövőállóbbak legyenek a szoftvereik.

Az appjaik ettől függetlenül támogathatják a korábbi Androidokat futtató eszközöket,

így a régebbi mobilok tulajdonosainak nem kell aggódniuk az irányelv miatt.

Ezzel párhuzamosan jó néhány jelenleg opcionális funkciót is kötelezően támogatniuk kell majd a programozóknak, ezek használata növeli a felhasználók biztonságát, erősíti a magánszférájuk védelmét. Az egyik ilyen támogatandó fejlesztés az Android 6.0-ban bevezetett, átláthatóbb engedélykérési eljárás.

Végül fontos, hogy 2019 augusztusától kezdődően a fejlesztőknek kötelezően készíteniük kell majd 64 bites kiadásokat is az alkalmazásaikból. Kompatibilitási okokból továbbra is publikálhatnak majd belőlük 32 bites verziókat, de ezen a ponton tényleg megkezdődik a 32 bites Android kivezetésének az előkészítése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!