[Frissítve] Halálos áldozatot szedett a swatting

lövöldözés terror california
Swat police arrive at a neighborhood in San Bernardino near the intersection of Richardson and Gould where a house was searched on December 2, 2015. A man and a woman suspected of carrying out a deadly shooting at a center for the disabled in California were killed in a shootout with police, while a third person was detained, police said. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN / AFP / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Két Call of Duty-játékos összeszólalkozása miatt lőttek le egy családapát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években valószínűleg sokan hallották már a swatting kifejezést, ennek során az elkövetők segélyhívások segítségével állig felfegyverzett rendőröket szabadítanak rá az áldozatukra. Általában azt hazudják a segélyhívón, hogy az adott személy fegyveres és veszélyes, például a lakásában lelőtte az egyik hozzátartozóját. A világ számos tájáról érkeztek már beszámolók swattingolásról, de látszólag messze az Egyesült Államokban a legnépszerűbb.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Sajnos gamer körökben is népszerűvé vált a swatting, elsősorban a videojátékokat élőben közvetítő személyekre szokás ráküldeni a rohamosztagot, a rendőrök nem egyszer élő adásban törték rá az ajtót a mit sem sejtő áldozatokra. Kisebb-nagyobb személyi sérülések már történtek a rendőri fellépések során, azonban egészen eddig egyetlen beszámoló sem érkezett arról, hogy valaki az intézkedés közben az életét vesztette volna.

Csütörtökön sajnos megtörtént, amitől már nagyon régóta tartottak az amerikai hatóságok:

halálos áldozatot szedett a swatting.

Az ügy azzal kezdődött, hogy csúnyán összeszólalkozott két Call of Duty: WW2-játékos, ugyanis a csapatuk elveszített egy meccset, ezzel együtt pedig egy másfél dolláros (durván 390 forintos) fogadást. Az egyikőjük ezután bosszúból nyilvánosságra hozta a másik személyes adatait az interneten, mire a másik személy felfogadott egy harmadik személyt, hogy swatting segítségével álljon bosszút rajta. Ez az illető végül egy negyedik személytől kapott egy Kansas állambeli címet, és odaküldte a rendőröket.

A hívó azt állította, hogy a kérdéses címen tartózkodik. Veszekedett az anyjával, majd főbe lőtte az apját, és most túszként fogva tartja az anyját, a nővérét, és a bátyját.

A swattingolónak átadott lakcím nem az adatokat kiszivárogtató játékosé volt. Jelenleg nem világos, hogy a negyedik személy miért épp a kérdéses címet adta oda a swattingolónak.

Wichita város rendőrsége a protokollnak megfelelően nagy erőkkel kivonult a megadott lakcímre, és hangosbeszélőn felszólította a házban tartózkodó férfit, hogy felemelt kezekkel jöjjön ki az épület elé. A 28 éves Andrew Thomas Finch megpróbált eleget tenni a felszólításnak, azonban a bejárati ajtó kinyitása közben az egyik rendőrnél elszakadt a cérna, és rálőtt az áldozatra.

A férfi röviddel a kórházba szállítása után belehalt a sérüléseibe. Két gyermeket hagyott maga után, az egyik hétéves, a másik a közeljövőben tölti majd be a kettőt.

Családja szerint Finch nem játszott online játékokkal, és fegyvert sem birtokolt.

A rendőrség nagy erőkkel dolgozik a swattingolásban részt vett személyek azonosításán, továbbá belső vizsgálatot indított a fegyverhasználat körülményeinek tisztázása érdekében.

Frissítés: szombat reggelre a Los Angeles-i rendőrség letartóztatta a 25 éves Tyler Barriss-t, a jelek szerint ő volt a swattingoló. Már volt dolga a rendőrséggel, 2015-ben ki kellett üríteni egy tévéstúdiót, miután azt állította a rendőrségnek, hogy bomba van az épületben. Ezen felül nemrég azzal dicsekedett, hogy miatta kellett átmenetileg megszakítani egy decemberi Call of Duty e-sport-bajnokságot Dallasban, akkor is állítólagos bombák miatt hívogatta a rendőrséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!