Magyar fejlesztésű okos evezőgéppel készülnek a szerb kajak-kenusok

kejek-kenu, edzőgép, evezőgép, magyar
A gép segítségével a kenusok télen is a megfelelő formában tarthatják magukat.
Vágólapra másolva!
A közelmúltban Szerbiában megrendezett Ifjúsági és U23-as Kajak-Kenu Európa Bajnokságon a magyar csapat az éremtáblázat élén végzett. Azonban nemcsak a sport terén értünk el átütő sikert az eseményhez kapcsolódóan: a magyar fejlesztésű KayakFirst „okos" evezősgép gyártója együttműködési megállapodást kötött a Szerb Kajak-Kenu Szövetséggel.
Vágólapra másolva!

Dübörög a nyár, ami a kajak-kenu és evezős sportok szerelmesei számára a fő szezont jelenti. A KayakFirst nevű világújdonsággal egy magyar startup célja viszont az, hogy a profi és hobbi sportolók

egész évben, időjárási körülményektől függetlenül a nyílt vízihez hasonló minőségű edzést végezhessenek.

Ennek érdekében a cég alapítója, Weimper József, aki maga is aktívan kajakozik, egy olyan „okos" evezőgépet – úgynevezett ergométert álmodott meg - ami hatékonyságban és jellegében a lehető legjobban közelíti meg a vízen elvégzett edzésmunkát.

A gép segítségével a kenusok télen is a megfelelő formában tarthatják magukat. Forrás: Origo

„Az evezős vízisportolók nagy problémája, hogy télen nem tudnak sportágspecifikus mozgást végezni, hiszen hideg van a szabadban. A KayakFirst ezt a problémát oldja meg egyszerűen, minden vízisportoló számára elérhető módon. Az eszköz hatékonyságát mutatja, hogy a tiszaújvárosi Erős Patrik és a szarvasi Kós Benedek párosa úgy nyertek ifjúsági világbajnoki címet Szerbiában, hogy nem vettek részt melegvízi edzőtáborozáson, ellenben egész télen kajakos ergométerünkkel készültek – fogalmazott Weimper József.

Világsiker kapujában

Az eszköz nemzetközi értékesítésében óriási potenciál van, hiszen a globális piac mérete becslések szerint eléri az egy milliárd dollárt (közel 280 milliárd forintot).

Már nagy az érdeklődés külföldön a KayakFirst evezős gépek iránt, többek között Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Németországban és Görögországban is sikerült értékesíteni az eszközből.

Az igazi áttörést azonban a szerbiai világbajnokság hozta meg egy együttműködési megállapodásunkat képében egy nemzeti szövetséggel. A Szerb Kajak-Kenu Szövetséggel kötött szerződés azért különösen érdekes, mert a világon három meghatározó gyártó van, amely kajakos gépeket gyárt, és az egyik épp egy szerb cég, amellyel eddig a szövetség is együttműködött.

Miben jobb, mint a többi?

A KayakFirst innovációja abban rejlik, hogy az egyetlen minden az egyben megoldás, így

alkalmas a kajakos, kenus, sárkányhajós, evezős és a napjainkban egyre népszerűbb Stand Up Paddle mozgás beltéri helyettesítésére is.

A sporteszköz kompakt, így kis helyet foglal, tehát egy lakásban is használható, illetve kis klubok, edzőtermek is megengedhetik maguknak. A termék fejlesztéséhez és a nemzetközi értékesítéshez forrásbevonásra volt szükség, amelyet a GB & Partneres Kockázati Tőkealap-kezelő biztosított az által kezelt Prosperitás tőkealapból, az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretében.

XXI. század - teljesítménymérés mobilalkalmazással

A KayakFirst a hozzá kapcsolódó okostelefon alkalmazás miatt is érdekes termék, hiszen ennek köszönhetően világszinten talán ez az egyetlen olyan kardiogép, ami kizárólag mobilapplikációval méri az edzésteljesítményt.

Azt szeretnénk, ha az alkalmazás ugyanolyan szerepet töltene majd be az evezős sportok szerelmesei számára, mint a legnépszerűbb futóalkalmazás a futók körében" – tette hozzá a Weimper József.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.