Olyan VR-alkalmazást fejlesztenek, melynek segítségével a kezdők virtuális környezetben tanulhatják meg, miképp reagáljanak egy balesetveszélyre, vagy milyen következménye van, ha helytelenül reagálnak.

Az okostelefonok és más kütyük vezetés közbeni zavaró hatása csökkenti az éberséget, így veszélyezteti a vezetőt, az utasokat és a közlekedés többi résztvevőjét.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a járművezetők 76 százaléka nem tud időben megállni egy váratlan akadály előtt, mivel valami más eltereli a figyelmét. Főként a tapasztalatlan, fiatal vezetők tartoznak a veszélyeztetett csoportba.

A Samsung Drive VR-alkalmazás a tapasztalatlan sofőröket vértezné fel némi rutinnalForrás: Samsung

A Samsung és az ÖAMTC Fahrtechnik éppen ezért kezdte meg a Samsung Drive virtuális valóság alkalmazás fejlesztését, hogy felhívják a kezdők figyelmét erre a kockázatra.

A cég VR-sisakjában a felhasználók megtapasztalhatják, hogy milyen könnyen balesethelyzetbe kerülhetnek, és szembesülhetnek a lehetséges következményekkel.

A programban a felhasználó a virtuális volán mögött találja magát, a sisak pedig képes rendkívül valósághű, 360 fokos "élményt" nyújtani az utakon előforduló veszélyes helyzetekről. Az alkalmazásnak hála a kezdő vezetők biztonságos körülmények között tapasztalhatják meg a mobilok figyelemelterelő hatásának veszélyeit.

A Samsung Gear VR-t és a Samsung Drive alkalmazást 2017 nyarától képzési célokra fogják használni az ÖAMTC Fahrtechnik központjaiban zajló kötelező képzések során. A VR oktatófilmbázisát olyan további témákkal egészítik ki, mint a „vezetés a te szemeddel", az „így nézz át helyesen a vállad fölött" és a „hogyan nézzünk körül motorozás közben".