Twitter-fiókokat törtek fel Erdogan támogatói

twitter logo
Hamarosan valaki megvásárolja a Twittert
Vágólapra másolva!
Több ezer Twitter-fiókot törtek fel a török kormánnyal rokonszenvező hackerek. Horogkeresztet, valamint Németországot és Hollandiát "nácinak" nevező bejegyzéseket tettek közzé.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban eldurvult a török politikusok európai országokba tervezett kampányrendezvényeivel kapcsolatos vita. A török kormány "náci módszerekkel" vádolta meg Németországot és Hollandiát, amiért megakadályozták politikusai fellépését a török népszavazáshoz kapcsolódó kampányrendezvényeken.

Ennek egyik következménye lehet az a hackertámadás, melynek során több ezer Twitter-fiókot tört(ek) fel ismeretlen hacker(ek). Számos nagy befolyású médium Twitter-fiókján jelentek meg Erdogan török miniszterelnök mellett álló posztok, aki a napokban Németországot és Hollandiát is lenácizta azért,

mert több török minisztert sem nem engedtek kampányolni az érintett országokban.

Többek közt a Forbes, az észak-amerikai BBC, az Amnesty International jogvédő szervezet, az Európai Parlament, Boris Becker német teniszcsillag, és a UNICEF hivatalos Twitter-fiókján is megjelentek a bejegyzések.

A török nyelven írt posztok videós linkeket is tartalmaztak, a #Nazihollanda és #Nazialmanya hashtagekkel jelölték azokat. Emellett a "Találkozunk április 16-án!" mondat jelent meg horogkeresztek kíséretében. Ezen a napon fognak Törökországban népszavazást tartani az elnöki hatáskörök szorgalmazott kiszélesítéséről.

A tweetek forrása a Twitter Counter nevű külsős szolgáltatás volt,

amelynek célja, hogy elemzéseket készítsen a közösségi fiókokról, ehhez viszont össze kell kapcsolni adott fiókot az appal. A hackerek egy olyan sebezhetőséget találtak a szolgáltatásban, amin keresztül hozzáférést tudtak szerezni a fiókokhoz, így a nevükben posztolhattak.

A Twitter rendszerében nem találtak behatolásra utaló jeleket, csak az elemzőszolgáltatást sikerült feltörniük a hackereknek. A mikroblog üzemeltetői azóta megtették a szükséges intézkedéseket, és elvették a külsős szolgáltatás hozzáféréseit. A Twitter Counter beismerte a támadást.