Videojátékkal készítenék fel a tanárokat a lövöldözésekre

iskolai lövöldözés usa szimulátor
Vágólapra másolva!
Tavasz környékén válhat elérhetővé a különleges szimulátor.
Vágólapra másolva!

Komoly problémát jelent az Egyesült Államok oktatási intézményei számára a lőfegyverek könnyű beszerezhetősége, hiszen a különböző okokból feldühödött vagy elkeseredett diákok időnként felfegyverkezve próbálják elintézni a problémáikat. A tavalyi évben 9 iskolai lövöldözés történt az országban, ezek során 15-én vesztették az életüket, és 26-an sebesültek meg.

Forrás: United States Army / Homeland Security Department

Mindezek fényében érthető, hogy jobb híján az USA hadserege a Belbiztonsági Minisztériummal együttműködésben egy olyan videojátékhoz hasonló szimulátor fejlesztésén dolgozik, amely megpróbálja felkészíteni a tanárokat az iskolai lövöldözések kezelésére. Párhuzamosan három személy „játszik" a szimulátorral: a tanár, a lövöldöző, és a lövöldözőt ártalmatlanítani próbáló rendőr.

A kulcsszereplő jelen esetben persze a tanár, aki például „kövessetek!" vagy „keressetek búvóhelyet!" jellegű utasítások osztogatásával próbálja kezelni a helyzetet, továbbá a lövések hangjai alapján beazonosítani a támadó helyzetét.

A szoftver nem kerül majd nyilvánosságra, kizárólag belső oktatási célokra szánják.

A Gun Violence Archive információi szerint 2017-ben összesen 433 nyilvános lövöldözés történt az Egyesült Államokban: a halálos áldozatok száma 433, míg a sebesülteké 1798.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!