Kartellezésért perlik a memóriagyártókat

Apple sales iPhone 8 and 8 Plus in Japan Japan APPLE Tokyo Iphone 8 Omotesando Avenue telecom shop
TOKYO, JAPAN - SEPTEMBER 22 : Customers inspect new iPhone 8 and plus models at a telecom shop in Omotesando Avenue in Tokyo, Japan on September 22, 2017. Apple sales its new iPhone models Apple 8 and 8 plus through famous stockiest at the high-end shopping neighborhoods in Tokyo, and will start to sale in Japan the New Iphone X in the beginning of the month on October 2017. David Mareuil / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Óriásit pénzt bukhatnak a csoportos perben az érintettek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben kegyetlen mértékben megugrott a többek közt az okostelefonokban, a tabletekben és a számítógépekben is használt rendszermemória ára: csak a tavalyi év során 47 százalékkal lőtt ki az egységnyi kapacitás ára, ami az elmúlt 30 év legnagyobb áremelkedése volt. A memóriagyártók szerint a helyzetért elsősorban a masszív túlkereslet a felelős, egyszerűen nem tudtak eleget legyártani a chipekből, de lassan megoldódik a helyzet.

A kép csak illusztráció Forrás: Anadolu Agency/David Mareuil

A Hagens Berman ügyvédi iroda szerint ennél jóval többről van szó. A DRAM lapkák piacát uraló három gyártó valójában kartellezett, a tényleges technikai nehézségeik mellett a profitjuk maximalizálása érdekében

egymással összejátszva, mesterségesen emelték az árakat.

Nem ez lenne az első eset: az USA Igazságügyi Minisztériuma 2002-ben már indított egy vizsgálatot a nagy memóriagyártók ellen, miután amerikai számítógépgyártók árfixálásáról panaszkodtak. A következő években a Hynix, az Infineon, a Micron, a Samsung és az Elpida is bűnösnek vallotta magát a globális összeesküvésben.

A hatósági vizsgálattal kapcsolatos büntetések mellett 2006-ban a Hagens Berman egy csoportos perben 300 millió dollár kártérítést perelt ki a gyártókból.

Az ügyvédi iroda most újból csoportos pert indít az Egyesült Államokban, de a memóriapiac átrendeződése miatt már csak három alperes van: a Micron, a Samsung és az SK Hynix. A csoportos perhez az összes olyan egyesült államokbeli fogyasztó csatlakozhat, aki 2016-ban vagy 2017-ben vásárolt DRAM chipet tartalmazó eszközt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!