Kritikus sebezhetőség a Windowsban

angry on my hard work Beautiful Using Laptop Bad News Wireless Technology Computer Using Computer Portrait One Woman Only Young Women Women Females Domestic Life Screaming Banging Your Head Against a Wall E-Mail Color Image 20-29 Years Adult Terrified Fur
side view of freelancer woman working from home, feeling angry on her hard work, negative attitude,
Vágólapra másolva!
A Microsoftnak kell lépnie, a felhasználók nem tudnak mit kezdeni a hibával.
Vágólapra másolva!

Izgalmasan indult a számítógépes biztonsággal foglalkozók hete, miután kedden egy SandboxEscaper nicknevet használó személy nyilvánosságra hozott egy nulladik napi sebezhetőséget. A Windows összes támogatott verzióját érintő sérülékenység lehetővé teszi a támadók számára, hogy adminisztrátori jogosultságot szerezzenek a normál felhasználói jogkörrel elindított kártevőik számára.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/stock_colors/

Sajnos a felhasználók nem tudnak mit kezdeni a kritikus sebezhetőséggel, legfeljebb annyit tehetnek a javításáig, hogy nem futtatnak semmilyen ellenőrizetlen forrásból származó alkalmazást. A hibát csak a Microsoft képes megszüntetni, de még nem jutott el odáig a cég, hogy képes legyen körülbelül megsaccolni a patch kiadásának várható idejét.

Nem lepődnénk meg, amennyiben a körülményekre való tekintettel a vállalat nem várná meg a szeptemberi hibajavító keddet, hanem egy soron kívüli javításban orvosolná a sebezhetőséget.

A problémát felfedezett illető időközben törölte a sebezhetőség nyilvánosságra hozásához használt twitteres profilját, azonban a hírünk írásakor még elérhető volt a demonstrálásához írt proof-of-concept kódja a GitHubon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!