Kritikus javítást kapott az Adobe Flash

Kim Dzsongun
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 24, 2015 shows North Korean leader Kim Jong-Un (L) inspecting maneuvers between Korean People's Army (KPA) large combined units 526 and 671 at an undisclosed location in North Korea. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNS
Vágólapra másolva!
A jelek szerint Észak-Korea kémkedett a sérülékenységek kihasználásával.
Vágólapra másolva!

Erősen kihalófélben van már a biztonsági szempontból notórius Adobe Flash, a népszerű böngészők egy része már nem is hajlandó automatikusan elindítani a weblapokba beágyazott Flash-tartalmak futtatását. Részben valószínűleg ennek köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban alig lehetett hallani a biztonsági problémáiról, egyre kevesebb biztonsági kutató és hacker foglalkozik a beépülővel.

Kim Dzsongun Forrás: AFP/Kns

Persze ettől még számíthatunk arra, hogy időnként felbukkan a hírekben a Flash. Az Adobe néhány nappal ezelőtt közölte, hogy a beépülő két nulladik napi sebezhetőségének befoltozásán is dolgozik, a problémákra Dél-Korea számítógépes biztonsággal foglalkozó hivatala, továbbá a Qihoo 360 és Trend Micro cégek közösen dolgozó biztonsági kutatói hívták fel a figyelmet.

A nulladik napi sérülékenységek távoli kódfuttatást tettek lehetővé, a támadásra használt állományokat weblapokba és Office dokumentumokba ágyazták be, továbbá spamekben terjesztették. Minden jel arra utal, hogy eddig csak észak-koreai hackerek használták ki a sebezhetőségeket, specifikusan dél-koreai célpontokat támadtak velük.

Arra voltak kíváncsiak, hogy mit tudnak róluk a szomszédok.

Az Adobe most elkészült a sebezhetőségek javításaival (via WCCFTech), a problémákat már nem tartalmazó Flash plugin a 28.0.0.161-es verziószámot kapta.

Az általánosságban véve Firefoxot, vagy a Windows 7 alatt Internet Explorert használók innen tölthetik le a frissítést, de a helyükben kiszednénk a pipákat az opcionális ajánlatok elől. A Google Chrome telepíti majd magának automatikusan a foltozást, míg a Windows 8/10 rendszereken Internet Explorerrel vagy Microsoft Edge-dzsel böngészők a Windows Update szolgáltatáson keresztül kapják meg a patchet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!