Tarol a Huawei és a Xiaomi a mobilpiacon

Huawei p smart
Huawei P Smart
Vágólapra másolva!
Emelkedett az idei első negyedévben eladott okostelefonok száma.
Vágólapra másolva!

A mobilgyártók nagy bánatára alaposan megtorpant az elmúlt negyedévekben az okostelefonos piac növekedése, azonban a Gartner friss adatai alapján az idei első negyedévben újból emelkedett az értékesített telefonok száma. A három hónapos periódusban összesen 455 millió darab mobiltelefon talált gazdára, amelyből olyan 384 millió darab (84 százalék) okostelefon volt. A tavalyi év első negyedévéhez képest 1,3 százalékkal emelkedett az eladott okostelefonok száma.

Huawei P Smart Fotó: Mudra László - Origo

A Gartner szerint a növekedés elsősorban 100 dollár alatti és a 100-150 dolláros árkategóriákban történt technikai fejlődésnek köszönhető. A felső kategóriás és prémium okostelefonok viszont egy helyben toporogtak az eladások tekintetében, hiszen az új modellek nem kínáltak semmilyen olyan jelentős fejlesztést, amely a szokásosnál nagyobb tömegeket tudott volna rávenni a megvásárlásukra.

A gyártók közti verseny az elmúlt negyedévek trendjeinek megfelelően alakult, azaz a kínai gyártók rendkívül erős teljesítményt mutattak fel.

A világ legnagyobb mobilgyártója 78,6 millió mobillal és 20,8 százalékos piaci részesedéssel maradt a Samsung, míg a második legnagyobb 54 millió értékesített készülékkel és 13,7 százalékos részesedéssel az Apple. A Samsung részesedése 0,3 százalékkal csökkent, míg az Apple-é ugyanennyivel nőtt.

Az első negyedév óriási nyertesei ettől függetlenül a harmadik és negyedik helyeken lévő Huawei és a Xiaomi lettek.

A kínai vállalatok ilyen sorrendben 40,4 és 28,5 millió telefont értékesítettek, így 1,5 és 4,1 százalékkal növelték a piaci részesedésüket, 10,5 és 7,4 százalékra.

Az ötödik helyre bejött Oppo már nem örülhet annyira, a 28,17 millió eladott mobil ellenére 7,3 százalékra csökkent a részesedése, ez 0,9 százalékos mínuszt jelent.

Persze más sem örülhet különösképp, hiszen az említett TOP5 vállalat elhappolta az eladások 55,1 százalékát, azaz a világ összes többi mobilgyártója együttvéve csak a globális piac 44,9 százalékát tudta megkaparintani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!