Extrém tempót diktál a Samsung külső SSD-je

samsung portable ssd x5 külső háttértár
Samsung Portable SSD X5
Vágólapra másolva!
Papíron akár 2,8 GB/s sebességgel is képes olvasni.
Vágólapra másolva!

Nem áll távol a sebesség tekintetében élvonalbeli szilárdtest-meghajtók forgalmazása a Samsungtól, most pedig újabb régóta várt innovációval állt elő a cég. A professzionális felhasználásra szánt Samsung Portable SSD X5 a nevéből sejthetően egy külső SSD háttértár, amely a cég szerint egy átlagos külső SSD-hez képest 5×, míg egy külső merevlemezhez képest 25× gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Samsung Portable SSD X5 Forrás: Samsung

Ennél konkrétabban a gyártó tájékoztatása szerint a meghajtó szekvenciális olvasási sebessége 2800 MB/s, míg a szekvenciális írási sebessége az 1 és 2 terabájtos modellek esetén 2300 MB/s, az 500 GB-osnál pedig 2100 MB/s. A véletlenszerű olvasási és írási sebességekről nem beszélt a vállalat, de a szekvenciális sebességekből ítélve nem valószínű, hogy csalódást okoznának.

A számítógépes hardverek iránt érdeklődők valószínűleg sejtik, hogy honnan fúj a szél: a Samsung új meghajtójában már NVMe protokollos SSD található, továbbá Thunderbolt 3 adatkapcsolatot használ.

A Samsung Portable SSD X5 nem csak teljesítményben kiemelkedő, de strapabírónak is tervezték: a fém háza képes megvédeni egy 2 méteres szabadesés során, továbbá a nem csúszós bevonatának hála a szokásosnál nehezebb véletlenül leejteni, és nehezebben csúszik le a nem teljesen vízszintes felületekről.

Sejthetően nem lesz olcsó a hazánkban szeptember 3-tól elérhető meghajtó: az 500 gigabájtos változatáért 129 990 forintot, az 1 terabájtosért 229 990 forintot, míg a 2 terabájtosért 449 990 forintot kér a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!