Hónapok óta ismert volt az új Windows 10 hibája

2018.10.09. 14:08

Az előzetes kiadásokat tesztelők három hónapja kezdték jelentgetni az adatvesztést.

A Microsoft pénteken visszavonta a Windows 10 October 2018 Update múlt hét kedden elérhetővé tett telepítőkészletét, miután kiderült, hogy az operációs rendszer telepítője a frissítési folyamat során törölte egyes felhasználóknál a dokumentumokat, a képeket, a videókat és a zenéket.

Windows 10 October 2018 UpdateForrás: Microsoft

Sajnos tényleg nagy a baj, a Microsoft eddig kétféle megoldási javaslattal állt elő az adatvesztésben érintettek számára: szerencsés esetben egy mentésből visszaállíthatják az állományaikat, ám ennek hiányában csak egy törölt fájlok visszaállítására alkalmas szoftver segíthet rajtuk. Az utóbbi hatékonyságára viszont nincs garancia, hiszen a törölt fájlok időközben felülíródhattak friss adatokkal.

A hiba miatt rendkívül valószínűtlen, hogy az eredeti terveknek megfelelően a mai napon megkezdődhet az óriásfrissítés automatikus terjesztése; heteket csúszhat az October 2018 Update általános elérhetővé válása.

Eközben kiderült, hogy az óriásfrissítés előzetes változatait tesztelők már három hónappal ezelőtt elkezdték a megfelelő fórumon jelentgetni az adatvesztéses problémát. Momentán nem világos, hogy a Microsoft illetékeseihez egyáltalán eljutottak-e ezek a hibajelentések.

Akármi is álljon a háttérben, a kérdés jogos: miért fáradoznak az önkéntes bétatesztelők, ha a Microsoft nem képes vagy hajlandó érdemben foglalkozni az általuk jelentett problémákkal? Nem úgy tűnik, mintha a Windows 10 nyilvános tesztelői programja képes lenne az elvárt hatékonysággal működni, ami jelen esetben nyugodtan

szisztematikus minőségbiztosítási problémának titulálható.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!