Elindult Kubában a mobilnet

habanos szivar fesztivál
HAVANA - FEBRUARY 07: An old woman smokes a cigar at Old Havana's Plaza de la Catedral on February 07, 2006 in Havana, Cuba. (Photo by Marco Prosch/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megfizetni sajnos nagyon kevesen tudják a szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Kuba állami mobilszolgáltatója bejelentette, hogy elindult az ország első nyilvános mobilinternet szolgáltatása. A dél-amerikai, az új alkotmánya szerint már nem kommunista ország a világ egyik utolsó olyan állama volt, ahol semmiféle mobilinternetet sem tudtak elérni a lakosok. Eddig kizárólag cégek, hivatalnokok, újságírók használhatták a mobilnetet.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/Marco Prosch

Az ETECSA nevű szolgáltató sejthetően nem világklasszis infrastruktúrával dolgozik, így jelenleg csak 3G adatkapcsolatot képes biztosítani. Havidíjas előfizetés esetén a legolcsóbb, 600 MB forgalmi keretes adatcsomagja átszámítva olyan 2000 forintba kerül, míg a legdrágább 4 gigabájtos opcióért körülbelül 8500 forintét kér a szolgáltató.

A kártyásoknak viszont aranyáron adja a mobilnetet, 100 MB adatforgalomért 2800 forintot kér.

A fenti árak magyar szemmel sem nevezhetőek zseniálisnak, de a kubaiak számára főleg nem azok, az átlagfizetés olyan 8000 forint környékén van az országban. Ennek ellenére a nyilvános 3G mobilszolgáltatás csak a következő három évben válik majd az egész ország területén elérhetővé, az ETECSA ugyanis nem szeretné, ha túlterhelődne az infrastruktúrája.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!