Ezt csak azért sem fogja lemásolni a Facebook

twitter
Könnyedén át lehet majd váltani időrendi alapú tweetrendezésre
Vágólapra másolva!
A Twitter könnyen lehetővé teszi a hírfalának kronológiai rendezését.
Vágólapra másolva!

A Facebook népszerűségének a csökkenése csak részben magyarázható a botrányaival, valójában az elmúlt években Mark Zuckerberg cégének a közösségi hálózat abszolút legfontosabb alkotóelemét is sikerült elszúrnia. Természetesen a hírfolyamról van szó, ami a felhasználók számára szinte teljesen érthetetlen módon dönt arról, hogy az ismerőseik melyik bejegyzéseit láthatják, és melyekről nem fognak soha az életben értesülni.

Könnyedén át lehet majd váltani időrendi alapú tweetrendezésre Forrás: Twitter

Papíron a Facebook lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók körülbelül időrendi sorrendben nézzék meg a hírfolyamot, azonban az eldugott beállítási lehetőség valójában ugyanolyan szelektíven jeleníti meg az ismerősök bejegyzéseit, mint a normál rendezési algoritmus. A slusszpoén, hogy az alternatív rendezési módszer valójában még a megjelenített, érthetetlen szempontok szerint szűrt bejegyzéseket sem mindig rakja időrendi sorrendbe.

A Facebooknak az a fixációja, hogy mindent jobban tud a felhasználóinál.

Az elképzelés a Twittert is megfertőzte, olyan két éve alapértelmezetten már a twitterezőknél is egy algoritmus dönti el, hogy mit látnak és mit nem látnak. A Twitter megoldása ugyan sokkal jobb a Facebookénál, ám ettől függetlenül rengeteg felhasználó kritizálta a megoldást, így a cég a kezdetektől fogva lehetőséget biztosított a klasszikus tweetrendezésre való visszaállásra.

A Twitter most közölte, hogy az iOS-es appjában minden eddiginél egyszerűbbé vált az algoritmuson alapuló, továbbá a pusztán időrendi rendezést használó hírfalak közti váltás, csak rá kell koppintani egy gombra a hírfal tetején.

Az új gomb hamarosan az androidos alkalmazásban és a webes felületen is elérhető lesz.

Egyelőre semmi jelét sem látjuk annak, hogy a Facebook hajlandó lenne visszaadni a bejegyzések kronológiai sorrendben való mutatásának a lehetőségét. Pedig nagy szívességet tehetne magának, ha a felhasználók nem csak a közösségi hálózat által a kedvenceikként detektált ismerőseik tartalmait láthatnák rendszeresen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!