Több mint 9 millió androidos kínozza magát haszontalan appokkal

Vágólapra másolva!
Ezek a felhasználók olyan appokat telepítettek, amelyek semmit nem csinálnak, csak reklámot jelenítenek meg.
Vágólapra másolva!

A Trend Micro legutóbbi jelentése szerint több mint 9 millió androidos felhasználót csaptak be összesen 85 olyan alkalmazással, amely bár elérhető volt a Google Play Áruházban; adware-t tartalmazott.

Ezeket az appokat játékoknak, tévés és távirányítós appoknak tüntették fel. A programokban lapuló adware képes volt teljes képernyős reklámokat megjeleníteni, illetve rejtett és a háttérben futó reklámokat is mutatni. Mindez persze pénzt hozott az ötletgazdáknak.

Forrás: Jens Johnsson

A Google végül mind a 85 appot felfüggesztette. A Trend Micro szerint mindegyik app hasonlóképp működött: az elindulás után teljes képernyős reklámot jelenített meg. Ennek bezárása után meg kellett nyomni egy start vagy következő feliratú gombot, ami végül újabb reklámot töltött be. Ezután több opció jelent meg, de bármire is nyomott a felhasználó, megint reklám lett a vége.

Ezután az app betöltést vagy bufferelést jelzett, majd eltűnt a képernyőről. Rejtett módban azonban tovább futott, és 15-30 percenként újabb reklámot jelenített meg. A készülék feloldása után is reklámot jelenített meg.

Az Easy Universal TV Remote app érte el az egyik legnagyobb „sikert": ezt több mint 5 millió alkalommal telepítették a gyanútlan felhasználók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!