A YouTube miatt nő a laposföld-hívők száma?

föld bolygó olaszország világűr planet earth
Vágólapra másolva!
Sokan komolyan veszik az összeesküvés-elméletes youtubereket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban több alkalommal is médiafigyelmet kapott, hogy mintha látszólag nőne az interneten a laposföld-hívők száma. A téma felkeltette Asheley Landrum, a Texas Tech University professzorának a figyelmét is, így tavaly és tavalyelőtt is ellátogatott az egyesült államokbeli Rayleigh-ben tartott konferenciájukra. Ha pedig már úgy is ott volt, akkor meginterjúvolt harminc hívőt, hogy mégis miből gondolják helyesnek a több száz éve megbukott elképzelést.

Forrás: Pixabay / Pexels

Landrum nagy meglepetésére a megkérdezett laposföld-hívők mindegyike azt állította, hogy eredetileg gömb formájúnak (mármint geoidnak) hitték a Földet.

A harmincból 29 személyt YouTube- videók győztek meg a Föld laposságáról, míg a kivételt képező egyetlen főt a családtagjai. Ők viszont a YouTube-ról vették a dolgot.

Landrum nem tartja hibásnak a YouTube-ot a problémáért, szerinte az lehet a gond gyökere, hogy túlságosan is jól működnek a videoajánló algoritmusai. Aki megtekint valamiért egy összeesküvés-elméletes videót, annak azonnal több tucat hasonlót kezd el ajánlgatni a videomegosztó.

Könnyen elkezdhetnek lefelé csúszni a nyúl üregében az olyanok, akiknek könnyen tele tudják beszélni a fejüket az igazukban láthatóan végletekig meggyőzött hívők.

A professzor szerint jó lenne, ha a YouTube tudna kezdeni valamit a problémával, például az ilyen problémás témákban inkább a tényeket tükröző videókat ajánlhatna a nézőknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!