A Huawei szerényebb csúcstelefonja is telitalálat

Huawei, P30, teszt
Nálunk az Aurora-kék verzió járt...
Vágólapra másolva!
Mostanra a globális mobilpiac egyik legfontosabb, legerősebb szereplőjévé váló Huawei március végén rántotta le a leplet két új telefonjáról, az abszolút elitszintű P30 Próról, és a közép-felső kategóriát erősítő P30-ról. A Huawei P30 Pro korábban már eljutott hozzánk, most pedig eljött az ideje, hogy a kisebb méretű és tudású, de olcsóbb P30-at is alaposan megvizsgáljuk.
Vágólapra másolva!

Méret? - Rendben

Azonnal is szó szerint kézzelfogható különbség, hogy a P30 kisebb és könnyebb, mint drágább rokona, de ez egyáltalán nem baj, sőt! Ez a méret kezelhetőbb, komfortosabb, kényelmesebben befér a zsebbe a készülék, és ha sokáig kell tartani (például ha az ágyban videózunk vagy játszunk), akkor később fárad el a kezünk.

Huawei P30 Forrás: Origo

Dizájnban sok extrát nem kínál, hiszen a gömbölyített fém készülékház, a vékony kávák, a szenzorsziget és a képernyőt fedő hajlított szélű üveg ma már általánosnak tekinthető. Jól néz ki, de nem üvölt róla, hogy ez egy exkluzív készülék, ám ez talán nem is baj. Mint ahogy az se, hogy a hagyományos fejhallgató-csatlakozót nem spórolták le róla, azaz a P30 Próval ellentétben rá lehet dugni hagyományos, pórias vezetékes fülest.

Nálunk az Aurora kék verzió járt... Forrás: Origo

Ötféle színben érhető el, a hátlap mindegyik változatnál átmenetes, nálunk az Aurora kék verzió járt, ami kifejezetten ízlésesre sikerült.

Kijelző? - Szuper

A Huawei P30 kijelzője gyakorlatilag kifogástalan: Az alkalmazott OLED technológia egyedi pixelvezérlése lehetővé teszi a fényerő kikapcsolását az egyes képpontokban, aminek hála mód nyílik a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete megteremtésére. Ebből fakadóan a kontraszt jobb nem is lehetne, a színek belülről ragyognak, a tónusok markánsak, erőteljesen belülről ragyognak. Az LCD képernyőknél mind a mai napig tapasztalható enyhe fátyolosságnak itt nyoma sincs. A betekintési szög hibátlan, még akkor sem kezdenek fakulni az árnyalatok, ha valaki oldalról nézi a képernyőt, és invertálódástól (kékből rózsaszín lesz stb.) pláne nem kell tartani.

A kávák jó vékonyak Forrás: Origo

A kijelző mérete kisebb (6,1 inch - 6,47 inch), viszont a felbontás ugyanakkora, mint a P30 Pro esetében, ami azt jelenti, hogy a P30 pixelsűrűsége jobb (422 ppi - 398 ppi)! Az átmenetek tiszták, a ferde vonalak és görbék is gyakorlatilag hibátlanok, pixelesedésnek pedig értelemszerűen nyomát sem lelni. A maximális, 501 nites fényereje bőven elég ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni a készüléket, de tény, hogy ilyenkor a színek már nem annyira átütőek a képernyőn. A mozgásmegjelenítés során semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, elmosódástól, szaggatástól, akadástól nem kell tartani. A telefon támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, ilyenkor a fényerő pillanatokra elérheti a 900 nites értéket, ami rendkívül látványos végeredménnyel jár.

Teljesítmény? - Korrekt

A gyengébb hardver (8 magos Kirin 980 processzor, 6 GB RAM, Mali-G76 grafikus vezérlő) miatt a teljesítménye egy hangyányival kisebb, mint amivel a P30 Pro büszkélkedhet. Ezt a szintetikus tesztek is bebizonyították, hiszen a teljesítmény mérésére szolgáló

AnTuTu Benchmark szoftveren majd' 50 000 ponttal kevesebb (233 915) eredményt ért el.

És a gyakorlati használat során is feltűnt, hogy néha kicsit mintha lomhább lenne az Android 9 operációs rendszert futtató P30: előfordult, hogy egy-két pillanattal többet kellet várni ugyanolyan videó vagy weboldal megnyitásánál, és akadtak olyan csúcsjátékok is, amelyeknél bizony lejjebb kellett venni a grafika részletességéből, valamit azt tapasztaltuk, hogy nagy felbontású anyagoknál a videóvágás, renderelés se ment zökkenőmentesen. De szó sincs arról, hogy mindez tragédia lenne, a legtöbb felhasználó ilyen terhelésnek amúgy se teszi ki a terméket. 3650 mAh akkumulátora megfelelő üzemidőt garantál.

Hátlapi Leica kamerarendszere remek! Forrás: Origo

Ez azt jelenti, hogy 50 százalékos fényerőnél nagyjából 12 órán keresztül bírta a strapát átlagos, hétköznapi használat (levelezés, böngészés, videózás, fotózás, zenehallgatás stb.) mellett. A hangszórója kétségbeejtően átlagos, azaz a basszusokkal nem tud mit kezdeni, a dinamika nem létezik, a megszólalás steril, vékony és erőtlen. Fülhallgatóval már jobb a helyzet, de azt túlzás lenne állítani, hogy egy direkt e célra szánt, hordozható audiolejátszóval felvehetné eséllyel a versenyt a Huawei P30. Apróbb pontatlanságok, aránytalanságok ugyanis megfigyelhetőek, és a finom részletek pontos visszaadásával is akadnak kisebb problémák, de hát ez gyakorlatilag ma még minden egyes okostelefonról elmondható.

Kamera? - Átlagon felüli

A Huawei évek óta komoly energiákat mozgat meg annak érdekében, hogy az átlagosnál jobb kamerarendszereket pakoljon telefonjaiba, és ez alól a P30 sem kivétel. A hátlapon található 40 megapixeles főkamerából, 16 megapixeles ultraszéles látószögű lencséből és 8 megapixeles telefotó kamerából álló Leica-rendszer kellően sokoldalú, és egészen jó, valósághű felvételek elkészítését teszi lehetővé. Ráadásul nem csak nappal, vagy jó fényviszonyok mellett tündököl, hiszen csináltunk vele egy-két egészen jó képet sötétben, éjszaka is.

Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók
Huawei, P30, teszt, galéria, fotók

A manapság rém divatosnak számító bokeh, azaz portré mód sem hiányzik, és GIF-ek létrehozására is van lehetőség. Videós képességei sem rosszak, hiszen a 4K felvételi mód adott (másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebesség mellett), és van lehetőség szuperlassított felvételek összehozására is. 32 megapixeles szelfikamerája is átlagon felüli, de itt a színpontossággal azért akadnak néha kisebb problémák, és olykor a beégés is megfigyelhető.

Kéne? - Kéne!

A Huawei P30 távolról sem a Világ Legjobb Telefonja, de hát nem is az volt a gyártó célja, hogy egy ilyen modellt tegyen le az asztalra. Sokkal valószínűbb, hogy az lebegett a szemük előtt, hogy összerakjanak egy nem túl hivalkodó, jól használható, remek kijelzővel ellátott, kiemelkedő kamerás tulajdonságokkal bíró mobilt, és ezt sikerült is összehozniuk. Mindent összevetve a Huawei P30 egy kifejezetten korrekt, felhasználóbarát készülék, amelyet bármikor elfogadnánk!

Még több információ a Huawei P30 telefonról a hivatalos termékoldalon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!