Perre vinnék a fejlesztők az Apple-t

App Store
--FILE--A Chinese mobile phone user shows the icons of App Store app, left, and messaging app Weixin, or WeChat, of Tencent on his iPhone smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 27 June 2017. A Chinese clothing company is suing Apple for copyright infringement of the Apple App Store logo, a court in Beijing said Tuesday (26 December 2017). Clothing label KON claim the Apple App Store logo closely resembles its own, which the company has been using as a merchandise trademark since 2011, and registered in 2012, according to the Dongcheng District People's Court in Beijing, which has accepted the lawsuit. KON is demanding compensation of 100,000 yuan (about 15,200 US dollars), an injunction against infringing devices such as iPhones and iPads, as well as a public apology. Both logos feature a triangular stick design. Apple replaced the old logo, consisting of a pencil, ruler and brush, with the current one on its iOS and MacOS devices this year. Kon said that the two logos look practically the same to the untrained eye of an ordinary customer. Launched in 2009, KON is a Beijing-based clothing label that targets young customers. The company said the logo design was inspired by singer Johnny Rotten of the British punk band The Sex Pistols.
Vágólapra másolva!
Szeretnék megtörni az App Store monopóliumát.
Vágólapra másolva!

Az Apple mobileszközein futó operációs rendszert már a kezdetektől fogva „zárt kertként" jellemezték a fejlesztők: aki iEszközre szeretne appot kiadni, annak nincs más lehetősége, minthogy azt a hivatalos App Store áruházon keresztül terjessze. Ebből fakadóan meg kell felelnie az Apple gyakran egyáltalán nem világos szabályzatának, el kell fogadnia az üzleti feltételeit, és általánosságban véve ki van téve a cég kényének-kedvének.

Forrás: AFP/Imaginechina/Da Qing

Az utóbbi alatt például azt kell érteni, hogy mondjuk az Apple készít egy szülői felügyeleti eszközt, majd hirtelen kitalálja, hogy a boltjában már évek óta elérhető, rivális appok többé nem felelnek meg az App Store szabályzatának, és kihajítja azokat.

Most két alkalmazásfejlesztő csoportos pert kíván indítani az Apple ellen az üzleti praktikái miatt az Egyesült Államokban. Amennyiben a bíró megadja a zöld jelzést, akkor az eljáráshoz bármelyik olyan amerikai fejlesztő csatlakozhat, aki valaha elérhetővé tett akár egyetlen fizetős appot is az App Store-ban.

A felperesek szerint az Apple visszaél a hatalmával: visszafogja az innovációt, csökkenti az in-app vásárlásokkal szerezhető bevételt, „profitgyilkos" 30% jutalékot vesz el az eladásokból. Emellett az évi 99 dolláros fejlesztői sarc, és a kötelezően 99-re végződő árak sem tetszenek nekik.

Mindezektől függetlenül a legnagyobb problémájuk, hogy az Apple nem engedélyezi az alternatív programboltokat az iOS-en: emiatt ha egy appot érthető vagy érthetetlen okból nem hajlandó felvenni az App Store-ba, akkor az mehet a kukába,

nem lehet máshol elérhetővé tenni a fogyasztók számára.

Emellett fejfájást jelent, hogy az appok rendszeresen elvesznek a tömegben, hihetetlenül nagy szerencse nélkül semmiféle promóciót sem fog kapni az App Store-ban.

A kiemelésüknek nagyobb lenne az esélye, ha több alkalmazásbolt is versenyezne egymással.

A perindítványt jó eséllyel jóváhagyja a bíró, és az Apple kénytelen lesz komoly energiát fordítani a védekezésre, részben mivel az Egyesült Államokban jelenleg épp a túlságosan nagyra nőtt cégek monopóliumai, az ezeken keresztüli versenyellenes viselkedésük az egyik legnépszerűbb téma a politikai közbeszédben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!