Hordozható projektorral bárhol mozizhatunk

LG, projektor, hordozható, teszt
LG CineBeam HF60LSR.
Vágólapra másolva!
Elmúltak már azok az idők, amikor egy projektor egyet jelentett a batár nagy, komoly munkával telepített, nehézkesen mozgatható masinákkal. Egyre több ugyanis manapság a kifejezetten kis méretű, ezáltal könnyen pakolászható, kis helyre beférő, és emiatt egyszerűen hordozható vetítő. Az LG évek óta nagy figyelmet fordít az ilyen típusú modellekre, és az idei évben is bővítették ilyen eszközökkel a termékpalettájukat.
Vágólapra másolva!

Közéjük tartozik a CineBeam családba tartozó, okostévérendszerrel is megtámogatott HF60LSR, amelyet ki is próbálhattunk a közelmúltban egy rövid időre. Azaz el tudjuk mondani, hogy van-e értelme egy ilyen masinának, ez a konkrét darab milyen képminőséget produkál, és mire, kinek lehet jó egy ilyen típusú berendezés.

Külső: nem unalmas

A projektorokat általában unalmas, szürke vagy fekete téglaként képzeli el az ember, de itt láthatóan figyeltek arra, hogy amennyire lehet, trükközzenek valamit a dizájnnal. Ennek köszönhetően markáns karakterrel rendelkezik a gép. Ennél fontosabb, hogy a méretei révén befér egy kisebb hátizsákba, vagy oldaltáskába is, hogy egy bőröndről már ne is beszéljünk. A súlya sem vészes, csupán csak 1,5 kilogrammot nyom, szóval a hátunk se fog leszakadni, ha vinni kell valahova. És mindez persze azt is jelenti, hogy viszonylag könnyű neki helyet találni a lakásban is, egyszerűen el lehet dugni a szekrénybe vagy egy fiókba, amit egy hagyományos vetítőről nem igazán lehet elmondani. A rajta lévő ki- és bemenetek révén (HDMI, fejhallgató, LAN, optikai audio, USB) rá lehet dugni számítógéptől kezdve asztali médialejátszón, konzolon át a dedikált hangrendszerig mindenféle külső eszközt. Sőt, a Bluetooth-támogatás révén még vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak hozzá a kompatibilis hangcuccok, ami nagy ajándék lehet.

LG CineBeam HF60LSR Forrás: Origo

Erre szükség is lehet, mert a beépített, 2 darab 3 wattos rejtett hangszóróból álló hangrendszere elég satnya megszólalást produkál. Durva hibák nincsenek, de a megszólalás kopogós, vékony, erőtlen, művi. Persze már magában az is jó, hogy legalább szereltek bele hangsugárzókat, így a termék akkor is használható, ha nincs a közelben semmilyen épkézláb külső hangcucc.

Kép: rendben van!

Az ilyen kompakt projektorok egyik Achilles-sarka a képminőség, egészen pontosan az alacsony fényerő. A HF60LSR megugrották ezt az akadályt, hiszen az 1400 ANSI lumenes érték még bőven elfogadhatónak számít (még ha kiemelkedőnek nem is). Mi azt tapasztaltuk, hogy

félhomályos, szűrt fényű vagy pláne teljesen sötét szobában tökéletesen elég ez a fényerő,

viszont teljesen világosban, tehát például egy napos irodában már kevés. A modellben egyébként LED-ek biztosítják a fényt, amelyek 30 000 órás élettartama jelentősen felülmúlja a hagyományos lámpák által produkált 3-4000 órát.

Sikerült kellemes külsővel ellátni Forrás: Origo

A Full HD felbontás messze elmarad a legjobb projektorok által produkált 4K-tól, viszont az is igaz, hogy az jelentősen megnyomta volna a készülék árát, ezt pedig valószínűleg el akarta kerülni a gyártó. A projektor színei szépek, naturálisak, egészen valósághűek, és a mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk különösebb anomáliákat. A készülék a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését nem támogatja, de ennek ilyen viszonylag kicsi maximális fényerő mellett nem is lett volna sok értelme.

A kép kontrasztosságát kicsit kevésnek éreztük, de ezen valamelyest lehet segíteni a Dinamikus Kontraszt funkció bekapcsolásával.

A DLP képalkotási technológiára épülő vetítő a durva képi hibáktól megkímél: a zavaró pókhálóeffektusba (látszik a rács a képpontok között) és a szivárványhatás-jelenségbe (egy-egy pillanatra csak a három alapszín látható) sem futottunk bele. Mindent összevetve a kép minősége rendben van, de azért e téren elmarad a nagyobb, drágább és jobb projektoroktól.

Okosprojektor

Az okostévék korában adja magát a dolog, hogy a projektorokba is smart rendszereket építsenek, és az LG is ebbe az irányba mozdult már egy ideje. Ebbe a termékbe a cég saját fejlesztésű, webOS 4.0 platformja került, ami nagyon jó döntés volt! Ez ugyanis szellős, átlátható, személyre szabható (megmondhatjuk, hogy milyen funkciók legyenek a képernyőn), így nagyon felhasználóbarát. Távirányítója a tévékből már ismert mozgásérzékelős, légiegérként funkcionáló Magic Remote, amivel mutogatni kell, és ennek alapján mozog a kurzor ide-oda. Az alkalmazáskínálatba nem nagyon lehet belekötni, hiszen nagyjából 160 darabból áll a kínálat, amelyben ott figyel a YouTube, az HBO Go, az Amazon Prime és a Spotify is, hogy csak néhány példát említsünk, emellett hagyományos módon lehet netezni is a masinával.

Támogatja a vezeték nélküli technológiák használatát Forrás: Origo

Az okostévérendszer része az előretelepített médialejátszó szoftver, azaz elég egy pendrive-ot bedugni az USB-portba, és máris lehet nézni az azon található filmeket, sorozatokat, videókat. Emellett persze digitális képkeretként is használható, és a zeneszámok megszólaltatását is lehetővé teszi. Ez utóbbinál ráadásul még a dalszövegek megjelenítésére kiegészítővé varázsolja a készüléket. Azt fontos megjegyezni, hogy a médialejátszó szoftver elboldogul az irodai formátumokkal is, tehát ezáltal a dokumentumok, prezentációk közvetlen megjelenítése is megoldott.

Kinek jöhet jól?

Ebből következően üzleti felhasználóknak is jól jöhet, ráadásul könnyen lehet vinni egyik tárgyalóból a másikba, vagy akár egy ügyfélhez is külső helyszínre. Emellett ajánlhatjuk azoknak, akik nem akarnak sok helyet foglalni a lakásukban egy tévével, vagy csak egy kis szobájuk van, de nem akarnak lemondani a nagy képméretről. Ez a közepes vetítési távolságú projektor ugyanis akár 120 inches kép létrehozására is képes, amihez 3 méteres távolságra van szüksége, 40 inchnél pedig már beéri 120 centivel. Emellett a mérete és komplex szolgáltatásrendszere miatt könnyen elképzelhető az a megoldás is, hogy felpakoljuk a projektort, kivisszük a teraszra vagy a kertbe, és - persze éjszakai sötétben - kertmozizunk egy nagyot.

Mindent felpakolva a mérlegre bátran ki lehet jelenteni, hogy a HF60LSR-rel az LG jó irányba indult el.

Sikerült egy életképes terméket lerakni az asztalra, amely jó eséllyel beválhat azoknál, akik egy kompakt, könnyen hordozható, de korrekt képet produkáló projektort keresnek. 250 ezer forintos árával a belépő tévéknél drágább ugyan, egy komolyabb darab árát meg sem közelíti a projektor, és ha emellé odatesszük a hordozhatóságot és a maximális képméretet, mindjárt egy érdekes opcióvá válik az LG CineBeam HF60LSR főleg olyan családoknál, akik nem szeretnének tévét az otthonukban, de azért egy-egy érdekesebb filmet szívesen megnéznének, ha úgy tartja kedvük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!