Terjedhet a kártyás fizetés a kis- és mikrocégeknél

idős nyugdíjas fizet fizetés kártya bankkártya kávé kávézó
Group of mature friends, sitting outside cafe, senior man handing credit card to waiter
Vágólapra másolva!
Gyors és olcsó megoldást kínál számukra a MasterCard és a SumUp.
Vágólapra másolva!

Az európai bankkártya elfogadó helyek számát szeretné növelni az elkövetkezendő öt évben a Mastercard és a mobil Point of Sale (mPOS) megoldást kínáló SumUp. A kártyatársaság és a bankkártya elfogadásra specializálódott fintech cég elsősorban a kis- és mikrovállalkozások körében szeretné emelni a készpénzmentes fizetés arányát.

Forrás: Image Source/Zero Creatives

Az MNB legutóbbi jelentése szerint Magyarországon jelenleg 144 095 kártyaelfogadó terminál működik.

„Ha pusztán a számokat nézzük, ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon csak minden második regisztrált pénztárgépre jut bankkártya elfogadó terminál, de ez a valóságban sokkal rosszabb képet mutathat. Az esetek nagy részében éppen a kis és mikrovállalkozásoknál nem tudunk kártyával fizetni" – hangsúlyozza Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója. „Az új kezdeményezésünk éppen erre a szegmensre koncentrál, nekik kínál megoldást a készpénzmentes fizetésre, legyen szó egy vásárra utazó árusról, egy szabadúszó sminkesről vagy akár egy a Balatonon üzemelő vitorlás bérbeadójáról."

A SumUp kártyaolvasók és a hozzájuk tartozó elszámolási szolgáltatás kényelmesen, könnyen, percek alatt online megrendelhető. Jelenleg két típust kínál a cég: a SumUp Air alapesetben Bluetooth-on csatlakozik a kereskedő mobiltelefonjához vagy tabletjéhez, és azt használva mobilnet hálózaton keresztül kapcsolódik a fizetési szolgáltatóhoz. Ezen kívül kínálnak önálló, un. stand alone terminált is (SumUp 3G), ami SIM kártyával működik, és melynek díja tartalmazza az ingyenes adatforgalmat. Mindkét megoldás teljesen papírmentes, a vásárló digitális bizonylatot kap a kártyás fizetésről.

A SumUp ajánlatában nincs szerződéskötési vagy állandó fix havi díj, a kereskedőnek kizárólag a vásárlások értéke után számolt százalékos díjat, kereskedői jutalékot kell megfizetnie.

Mindez azoknak a kisebb árbevételű, akár szezonálisan működő üzleteknek és szolgáltatóknak lehet vonzó, akik szeretnék élvezni a kártyaelfogadás előnyeit kötöttségek nélkül.

A Mastercard egy korábbi felmérése szerint az új kártyaelfogadók forgalma átlagosan 10-15%-kal növekedhet elsősorban azért, mert a kártyát vagy digitális eszközt használó vásárló ilyenkor nem az éppen rendelkezésére álló készpénz mennyisége szerint vásárol.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!