Tintaüzérkedés miatt perlik az Epsont

epson printer nyomtató tintapatron
Epson XP-830 tintapatronok
Vágólapra másolva!
Letiltotta az utántöltött nyomtatópatronokat egy frissítéssel.
Vágólapra másolva!

Az olcsó nyomtatót vásárolni kívánóknak a választékot nézegetve olyan benyomásuk támadhat, hogy igencsak kedvező áron lehet manapság nyomtatni és szkennelni, ami jó hír. Amit viszont a tapasztalatlan vásárlók nem tudnak, hogy az olcsó multifunkciós gépek beszerzésekor egy csapdába sétálnak bele: a készülékeket tényleg jó áron megvehetik, azonban a beléjük való tintapatron kifejezetten drága, és a gyártók mindent megtesznek, hogy az ügyfelek ne tudjanak sokkal olcsóbb, utántöltött patronokat használni bennük.

Epson XP-830 tintapatronok Forrás: Epson

Ez a praktika most már bőven egy évtized feletti múltra tekint vissza: az otthoni használatra szánt olcsóbb printerek esetében az a gyártók üzleti modellje, hogy szinte nyereség nélkül értékesítik magát a nyomtatót, utána pedig a túlárazott hivatalos tintapatronokon keresztül próbálják maximalizálni a bevételeiket. Sajnos egyes gyártóknak rendszeresen sikerül túlmenniük a jó ízlés határán, például az Epson olcsó nyomtatóival – vagy legalábbis egy részükkel – biztosan nem lehet nyomtatni, ha kifogy bármelyik tintapatron.

Személyesen jártunk úgy az egyik otthoni használatra szánt MFP termékével, hogy az nem volt hajlandó feketével kinyomtatni egy szöveges dokumentumot, mert kifogyott a magenta színű patron.

A régóta magas vérnyomást okozni képes praktikákat folytató japán cég ellen most csoportos per indult az Egyesült Államokban: a felperesek szerint az Epson olyan szoftverfrissítést adott ki egyes nyomtatóihoz, amely letiltotta a korábban működőképes, utántöltött tintapatronokkal való nyomtatást. A cég nem tájékoztatta a frissítést telepítő ügyfeleket arról, hogy a patch letilt bizonyos nem hivatalos patronokat, a korábbi szoftverre pedig nem lehet visszaállítani a nyomtatókat. A WorkForce WF-3640 és az XP-830 modelleket biztosan érinti a probléma.

A perirat szerint ezzel az Epson „versenyellenes, unfair, rosszindulatú, elnyomó és illegális" magatartást tanúsít a fogyasztókkal szemben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!