Fenyegetik a Snapdragon uralmát

mediatek dimensity 1000 rendszerlapka soc
MediaTek Dimensity 1000
Vágólapra másolva!
5G modem is van a MediaTek csúcs rendszerlapkájában.
Vágólapra másolva!

A MediaTek termékei jelenleg belépő- és középkategóriás mobileszközöket hajtanak, azonban a cég szeretne leszámolni a budget lapkatervező imázsával. Ennek első lépéseként bemutatta a prémium kategóriás Dimensity 1000 rendszerlapkáját, állítása szerint a felső kategóriás mobilokban de-facto standard Qualcomm Snapdragon 855 méltó riválisáról van szó.

MediaTek Dimensity 1000 Forrás: MediaTek

A termék meglepetést keltett, hiszen tényleg kompetensnek tűnik: a nyolcmagos processzora négy Cortex-A77 és ugyanennyi Cortex-A55 magot használ, a Mali-G77MP9 grafikus vezérlője pedig szintén tiszteletre méltó teljesítményű megoldás. Ami viszont igazán érdekessé teszi, hogy már integrált 5G modemmel is rendelkezik, a Sub-6 frekvenciákat támogató áramkör papíron 4,6 Gbps letöltési és 2,5 Gbps feltöltési sebességet tesz lehetővé.

A MediaTek büszkén újságolta, hogy a modeme olyan 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt a rivális Qualcomm X50-nél.

Más téren is modern a 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő Dimensity 1000: rendelkezik Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 és LTE vezérlőkkel, az egykamerás fotózást 80 megapixelig támogatja, két egyidejűleg működő kamera esetén 32+16 MP a vége, videókat pedig 4K felbontásban akár 60 képkockás sebességgel is tud rögzíteni.

További érdekesség, hogy a H.264 és HEVC formátumok mellett az AV1 formátumú videók hardveresen gyorsított kódolására és dekódolására is képes a termék. Ez az említett HEVC jogdíjmentes ellenfele, többek közt a Google és a Mozilla áll mögötte.

A MediaTek Dimensity 1000 rendszerlapkával szerelt első mobilok még idén bemutatkozhatnak, azonban a cég szerint az európai vásárlók csak a jövő év második felétől kezdve találkozhatnak majd a nevével a tesztekben és az adatlapokon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!