Ötmilliárd dolláros bírságot kapott a Facebook

mark zuckerberg facebook
Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferencián
Vágólapra másolva!
A hírre még emelkedett is a cég részvényeinek az árfolyama.
Vágólapra másolva!

A The Wall Street Journal, a The New York Times és a The Washington Post egybehangzó értesülései szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC)

ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki

a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt.

Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra kiszabott.

Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferencián Forrás: Facebook

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Sem az FTC, sem a Facebook nem kívánta kommentálni a büntetésről szóló információkat. Az igazságügyi minisztérium döntésének várható időpontja egyelőre nem világos.

Az FTC több mint egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy több tízmilliónyi felhasználó adatai a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek.

A vizsgálat megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel, és amelyben a közösségi médium garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet.

A Facebooknak várhatóan trösztellenes vizsgálattal is szembe kell néznie. A The Wall Street Journal júniusban úgy értesült, hogy az igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indít a Google és az Apple ellen, míg az FTC a Facebook és az Amazon esetlegesen jogszerűtlen kereskedelmi versenygyakorlatát vizsgálja majd.

A lapértesülések hírére nemhogy csökkent volna, de néhány dollárral még nőtt is a Facebook részvényeinek az árfolyama. A befektetői konszenzus egyelőre az, hogy ugyan jelentős összegről van szó, de végső soron a Facebook érdemi következmény nélkül úszta meg a botrányt.

A közösségi hálózat tavaly 15,1 milliárd dollár bevételre tett szert, ami az előző évhez képest 26 százalék növekedést jelent.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!