Rendezte a processzoros perét az AMD

amd fx bulldozer cpu processzor
AMD FX processzor
Vágólapra másolva!
Bő 12 millió dollárt fizet ki egy tárgyalótermen kívüli megállapodás keretében.
Vágólapra másolva!

Érdekes jogi malőrbe került még négy évvel ezelőtt az AMD, az Egyesült Államokban csoportos keresetet adtak be megtévesztő reklámozás miatt a vállalat ellen a 2011-ben piacra került Bulldozer mikroarchitektúrája, továbbá annak a továbbfejlesztett változatai (például a Piledriver és az Excavator) miatt.

AMD FX processzor Forrás: AMD

A felperes azt állította, hogy az AMD megtévesztő módon hirdette processzorainak magszámát. Az érvelés az, hogy a Bulldozer architektúrában modulokba szervezték a mérnökök a processzormagokat, egyetlen modulba két magot tettek. Ezek a magok viszont megosztoztak egyes erőforrásokon, például a lebegőpontos egységen és néhány végrehajtással kapcsolatos erőforráson, így önmagukban nem mondhatóak teljes értékűnek.

Azaz a felperesek szerint például a nyolcmagosként hirdetett AMD FX processzorok valójában nem nyolcmagosak, még ha négynél valamiképp több is van bennük.

A processzormag definícióján olyan négy éven át veszekedett a felperesek ügyvédi irodája és az AMD, ám idén januárban a bíró az előbbieknek adott igazat, és jóváhagyta a tárgyalás megkezdését.

Erre az AMD úgy döntött, hogy inkább a tárgyalótermen kívül rendezi az ügyet, és megállapodott az ügyvédi irodával abban, hogy kifizet 12,1 millió dollár kártérítést. Egyenként olyan 35 dollár kártérítést kapnak majd a pertársaság tagjai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!