Nagyobb tempóra kapcsolnak az SSD-k

corsair mp600 ssd
Corsair MP600
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem képesek kihasználni a PCI Express 4.0 sínt.
Vágólapra másolva!

Július elején piacra kerülnek az AMD X570 lapkakészlettel szerelt alaplapok, továbbá a Zen 2 architektúrás AMD Ryzen 3000 processzorok. A termékek egyik érdekessége, hogy világelsőként támogatják a PCI Express 4.0 szabványt, azaz a jelenleg kapható alaplapokhoz és processzorokhoz képest kétszeres sávszélességet képesek biztosítani a videokártyák, az NVMe SSD-k, és az egyéb PCI Express sínen kommunikáló eszközök számára.

A kép csak illusztráció (Corsair MP600) Forrás: Corsair

Az AMD új termékeivel párhuzamosan piacra kerülnek majd az első PCI Express 4.0 csatolófelületet használó M.2 SSD-k is, ezek olyan 5 GB/s átviteli sebességre lesznek képesek. Az efféle termékek jelenleg olyan 3,5 GB/s-nál futnak ki a szuszból, azaz jelentős előrelépésről van szó, bár a gyakorlatban az otthoni felhasználók a lehető legritkább esetben lesznek képesek kihasználni a pluszteljesítményt.

Az 5 GB/s már önmagában is rendkívül meggyőző, de csak a kezdetet jelenti: a szilárdtest-meghajtókba vezérlőelektronikát tervező Phison szerint a jövő év későbbi felében

már 6,5 GB/s-ra képes meghajtók is kaphatóak lesznek a piacon.

Az újabb jelentős előrelépés elsősorban annak köszönhető, hogy az idei PCI Express 4.0-s háttértárolók elektronikái még nem képes érdemben kihasználni az új adatsín képességeit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!