A Kaspersky kutatói arról számoltak be, hogy ugrásszerűen megnőtt a csalások száma az e-kereskedelemben a Szinglik Napja (november 11.) környékén, ami igen élénk értékesítési időszak különösen az ázsiai országokban.

Bár a Szinglik Napja Kínából ered, mára már az egész világon jelentős vásárlási ünneppé nőtte ki magát az e-piacterek felhasználói körében. A globális ázsiai platformokon meghirdetett, év végi ünnepek előtti promóciókat és akciókat világszerte lelkesen fogadják, a csalók pedig már több nyelven is célba veszik a felhasználókat.

Forrás: AFP/Imaginechina/Li jiangang

A Kaspersky kutatói 2018-ban ugrásszerű növekedést észleltek a nagy Szinglik Napi akciók előtti pénzügyi adathalász-támadások számában. Amint az alábbi grafikonból is látható, a pénzügyi adathalász-támadások száma októberben átlagosan napi 350 000 körül mozgott, majd néhány nappal 2018. november 11. előtt 950 000 fölé ugrott fel. A kutatók jelenleg is hasonló levélszemét- és adathalász-támadásokat tapasztalnak, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy legyenek óvatosak a vásárláskor.

A fentiek mellett a Kaspersky szakemberei mobil alkalmazásokban is találtak fenyegetéseket, amelyeket népszerű e-kereskedelmi platformoknak álcáztak.

„A Szinglik Napja alkalmából az árengedményeket és a promóciókat széles körben hirdetik a felhasználóknak, így ez a legjobb időszak a vásárlásra, ugyanakkor az adathalászok és a levélszemét-küldők számára is csúcsidőszakot jelent. A csalók ebben az időszakban aktívabbá válnak. Az óriási árengedményeket és a korlátozott ajánlatokat hajszolva az emberek ébersége alább hagy, és kisebb valószínűséggel tudják megkülönböztetni az adathalász weboldalakat a valódiaktól. Az ilyesmi azonban nem kell, hogy akadályt jelentsen a legjobb ajánlatokra vadászók számára. A vásárlóknak nincs miért aggódniuk, ha követik az alapvető kiberbiztonsági szabályokat, szóval mindenkinek sok szerencsét kívánok az év legjobb fogásaihoz!" – mondta Andrej Kosztyin, a Kaspersky biztonsági kutatója.

Ha nem szeretné, hogy a november 11-i vásárlását elrontsák a levélszemetek és az adathalász támadások, akkor érdemes megfogadnia ezeket az egyszerű tanácsokat:

  • Ha e-mailben kapna egy remek ajánlatra mutató linket, mindenképpen ellenőrizze a beágyazott hiperhivatkozást – van, hogy ez eltér a látható hivatkozástól. Ha eltér, akkor az akciót kínáló oldalt közvetlenül a törvényes weboldalról keresse fel.
  • Csak hivatalos piactereken vásároljon, és figyeljen a webcímekre, ha másik kezdőlapokról irányítják át rájuk. Ha a webcím eltér a hivatalos kiskereskedőétől, akkor manuálisan töltse be helyette hivatalos weboldalt, és keresse meg rajta az ajánlatot.
  • Használjon viselkedésalapú adathalászat-blokkoló technológiákkal rendelkező biztonsági megoldást, amely értesíti, mikor adathalász oldalt próbál betölteni.
  • Soha ne használja ugyanazt a jelszót több weboldalon vagy több szolgáltatásban, mert ha az egyiket ellopják, akkor az összes fiókja sérülékennyé válik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!