Kihajította az instagramos zaklatóappot az Apple

instagram
Vágólapra másolva!
Emellett a képmegosztó is perrel fenyegeti a készítőjét.
Vágólapra másolva!

Az Instagram a közelmúltig nem rejtegette a felhasználók tevékenységeit, a most októberben kivezetett egyik fülén követni lehetett, hogy az ismerősök kiket kezdtek el követni, milyen képeket kedveltek, milyen hozzászólásokat írtak. A funkciót nem a magánszféra védelme miatt vezette ki az Instagram, hanem mert kevesen használták.

Forrás: Energepic / Pexels

A héten váratlanul botrány tört ki a funkció miatt, az Apple eltávolította az App Store-ból a Like Patrol alkalmazást. A júliusban debütált app használata heti 3 dollárba vagy évi 80 dollárba került, és specifikusan mások instagramos tevékenységeinek a megfigyelésére készült. A segítségével egyszerűen és kényelmesen figyelni lehetett a követett személyek kedveléseit, kommentjeit, új ismerőseit, plusz fényt derített a tartalmaikat legtöbbet kedvelőkre és kommentelőkre, továbbá a követett személy által a legtöbbet kedvelt és kommentelt felhasználókra.

Mindezt pedig a célszemélyek tudta és jóváhagyása nélkül.

A Like Patrol ugyan alapvetően nem sokban különbözik az Instagram mostanra leállított aktivitáslapjától, de a fejlesztője rögtön egy olyan célzással indította a leírását, hogy például a párok féltékeny tagjai így csendben megfigyelhetik a másik instagramos tevékenységeit.

– írta nemrég Sergio Luis Quintero, az alkalmazás fejlesztője.

Most látszólag vége a dalnak: a jelenleg csak Apple iOS rendszerre elérhető mobilappot az Apple nem részletezett szabálysértésre hivatkozva kidobta az App Store-ból. Emellett maga az Instagram is küldött egy ügyvédi felszólítást a fejlesztőnek, miszerint állítsa le a Like Patrolt, mivel annak a jelenlegi működési elve sérti a felhasználási feltételeit.

Az utóbbiban az a ráció, hogy mióta az Instagram lelőtte a hivatalos aktivitásfigyelő oldalt, azóta a külsős fejlesztők sem férhetnek hozzá a rajta megjelent információkhoz. Emiatt a Like Patrol fejlesztője alternatív megoldást készített a program életben tartása érdekében: egyéni és automatizált módszerrel tölti le az instagramos profilokról a működéséhez szükséges információkat, ez viszont sérti az Instagram szabályzatát.

Quintero szerint az appja nem sértette az App Store felhasználási feltételeit, és meg kívánja fellebbezni az eltávolítását. Ez jó eséllyel sikertelen lesz, de még ha vissza is tudná könyörögni az appot a boltba, a Like Patrol akkor is sérti az Instagram feltételeit, így jó eséllyel vége van a szoftvernek.

A Like Patrolnak úgy 300 fizetős felhasználója volt az App Store-ból való kihajítása idején.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!