Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem ufókat látunk, Elon Musk árasztja el műholdakkal az eget

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban többször, és az elmúlt napokban meg kifejezetten gyakran lehetett látni éjszaka a sötétben elvonuló fényes objektumokat, amik rendkívül látványosak ugyan, de sokakat meg is ijesztettek. Érdemes azonban megnyugodni, nem ufókról van szó, és nem is meteorzáporról, hanem egyszerűen csak Elon Musk újfajta műholdjai teszik a dolgukat, és állnak szépen pályára.
Vágólapra másolva!

Elon Musk, mint azt vélhetően sokan tudják, nem csak az elektromos autókat gyártó Tesla vezetőjeként ismert, hanem ő irányítja a SpaceX nevű űripari vállalatot is, ami már számos áttörést ért el, és nagyon komoly tervekkel rnedelkezik a jövőre nézve. Ezen tervek közé tartozik a Starlink névre elkeresztelt projekt, aminek keretein belül több ezer pici műholdat lőnek fel hosszú hónapok alatt, míg végül ezek a műholdak pályára állva és egymástól megfelelő távolságra elhelyezkedve arra adnak majd lehetőséget,

hogy gyors és bármilyen földi infrastrukturától független internetelérés váljon hozzáférhetővé a bolygónk bármelyik pontján.

Azt persze nem tudni, hogy pontosan mennyire lesz gyors és megbízható a kapcsolat a jelenlegi műholdas megoldásokhoz képest, de Musk ígérete szerint jelentősen, amit hajlamosak is lehetünk elhinni az innovációban kétségtelenül élen járó üzletembernek és mérnöknek. Az mondjuk kicsit furcsa, hogy elsőként nem olyan helyeken fog elindulni a szolgáltatás, ahol azt gondolnánk, hogy kifejezetten fontos lenne (például Afrikában), hanem Észak-Amerikában, de a SpaceX ígérete szerint aztán 2021-ra alaposan kibővül majd a lefedett terület.

Forrás: Starlink

A Starlink műholdjai egyébként rendkívül kompaktak, mindössze 260kg-ot nyomnak, és naponta nagyjából hat darabot szerelnek össze belőlök a Washington állambeli Redmondban, nem messze a Microsoft főhadiszállásától. Enne köszönhetően egyszerre akár 60 darabot is fel tudnak bocsátani a SpaceX saját fejlesztésű Falcon-9 rakétájával, ami ugyebár arról vált híressé, hogy vissza tud térni a Földre, és újból lehet használni (ehhez persze hosszú-hosszú évek fejlesztési munkájára, kísérletezésre és kudarcaira volt szükség, de jól látszik, hogy amit Musk eltervez, azt kisebb-nagyobb változtatásokkal, de véghez is viszi).

Hogy pontosan mennyi műholdat szeretne a Starlink keretein belül fellőni a SpaceX, az egyelőre bizonytalan, mindenesetre 12 ezer egység felbocsátására már megkapták az engedélyt, és a cikk írásának pillanatában 358-nál tartanak. Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a Starlink-műholdak alapvetően alacsonyabb (mintegy 550 km magas) pályára állnak, így nem zavarják a nagyjából 2 ezer másik műholdat, amik jellemzően 1000 km-es magasságban mozognak.

Ezzel együtt sokan aggodalmukat fejezik ki a Starlinkkel kapcsolatban, mégpedig két fő témában:

  • a rengeteg kicsi fényes műhold nagyon zavaró lesz a Földről nézve, és nem csak azért, mert sokan ufókat látnak majd bennük, hanem nehezítik majd a csillagászíti észleléseket,
  • valamint felmerül a kérdés, hogy mi lesz az űrszeméttel, ha ezek a műholdak már nem működnek tovább.

Az előbbire a SpaceX úgy reagált, hogy az újabb adag műholdak közül néhányat már olyan fényelnyelő burkolattal lát el, hogy azok ne csillogjanak az égen, és az eredmények függvényében majd meglátják, hogy érdemes-e ezt a jövőben is alkalmazni.

Forrás: LANDY-GYEBNÁR MÓNIKA / National Geographic

Ami pedig az űrszemét kérdését illeti, a SpaceX közölte, hogy a műholdak az életciklusok végénél a saját beépített meghajtásukat használva elhagyják majd a Föld körüli pályát, és szépen elmennek meghalni az űrbe. Ha pedig valamiért a beépített meghajtás nem működne (amire a cég szerint kicsi az esély), ezek a műholdak akkor is elégnek legfeljebb 5 évben belül a légkörben, szemben azzal a többszáz évvel, amire a magasabban keringő műholdaknál lenne szükség.

Maguk a Starlink műholdak egyébként kriptonnal működő ionhajtóművekkel rendelkeznek (ezzel az első kriptonmeghajtású űreszköznek számítanak),

és beépített szenzorokkal tudnak pontosan beállni a szükséges helyre, hogy fenn tudják tartani a szélessávú internetkapcsolatot. Ezen kívül folyamatosan kapják az információkat az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumától az űrszeméttel kapcsolatban, így képesek elkerülni az ütközést ezekkel.

Úgyhogy ha mostanában sok fényes pontot látunk esténként az égen, akkor tudjuk, hogy Elon Musk éppen internetet próbál varázsolni az egész világon. Ezen az oldalon pedig a lakóhelyünk nevét vagy koordinátáit megadva azt is megtudhatjuk, hogy mikor lesz látható a műholdak átvonulása, így a látványról csak akkor maradunk le, ha éppen nagyon felhős az ég.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről