Gyerekek helyett wifit szállít az iskolabusz

school bus
Rádióhullámok és műhold segítségével biztosítana szélessávú elérést a Microsoft az iskolabuszokon
Vágólapra másolva!
Az USA-ban is sok diáknak jelent gondot a távolról tanulás.
Vágólapra másolva!

A tisztán távoktatás bevezetése világszerte sokként érte az iskolákat és az oktatási rendszereket, néhány hónapja senki sem gondolta volna, hogy pár nap alatt egyáltalán lehetséges egy ilyen átmenet végrehajtása. Nem véletlenül, a számonkérési kérdőjelek mellett rengeteg háztartást lehetetlen helyzetbe hozott, hogy a gyerekeknek mostantól online kellene részt venniük az órákon: nincs elég informatikai eszközük, egyes esetekben pedig még otthoni netkapcsolat sem áll rendelkezésre.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay

Az Egyesült Államokban új kezdeményezés bontakozott ki a helyzet enyhítése érdekében, az iskolakörzetek tipikusan helyi internetszolgáltatók segítségével mozgó wifi hotspotokká kezdték átalakítani az ikonikus, sárga iskolabuszokat. Az ötlet az, hogy megpróbálják elvinni a rossz körülmények között élő gyerekek közelébe az internetet, így azok a saját eszközeikkel, vagy az iskoláktól kapott Chromebook laptopjaikkal részt tudnak venni az órákon.

A buszok limitált mennyisége, a rászoruló tanulók lakhelyének szórása, továbbá a wifi kis hatótávolsága miatt a megoldás alacsony hatásfokúnak tűnik, de a semminél persze bármi jobb.

A Szövetségi Távközlési Hivatal (FTC) tavalyi adatai szerint körülbelül 20 millió olyan háztartás van az Egyesült Államokban, amelynek nincs hozzáférése legalább 25/3 Mbps sebességű, vezetékes internetszolgáltatáshoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!