Nagy újdonságokat jelentett be az Apple az idei WWDC konferencián

Vágólapra másolva!
Az Apple ezúttal kizárólag online tartotta idei fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t. Komolyabb frissítéseket kapott az iOS, az iPad OS és a MacOS, és bekövetkezett, amire a kiszivárgott információk alapján számítani lehetett: a vállalat elkezdi a szakítást az Intellel, és a számítógépeiben is saját tervezésű processzorokat fog használni.
Vágólapra másolva!

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója némileg szokatlan módon politikával kezdte a teljesen online környezetbe áthelyezett fejlesztői konferenciát, a 2020-as WWDC-t. Leginkább az egyenlőség fontosságáról beszélt az Egyesült Államokban kialakult helyzet kapcsán, és elmondta, hogy a vállalata több millió dollárt adományoz különböző ügyekre, így az oktatásra, de segítenek például az egészségügyi dolgozóknak is, akik a koronavírus-járvány alatt elképesztően sokat dolgoztak.

Azt is felvázolta, hogy a közel egy hétig tartó konferencia hogy fog zajlani: rengeteg különböző előadással és beszélgetéssel készülnek, melyeket mind online közvetítenek majd az Apple Park különböző helyiségeiből, és lehetőség lesz élőben beszélgetni az Apple munkatársaival is.

Forrás: Apple

iOS és iPad OS - felzárkózás

Ezt követően Craid Federighi állt a virtuális színpadra, és bejelentette, hogy érkezik az iOS 14 - így tehát a korábbi pletykák nem igazolódtak be, hogy az operációs rendszert átnevezik iPhone OS-re. A rendszerért felelős vezető legfontosabb bejelentése arra nyújt megoldást, hogy rendet tudjunk tenni az egyre növekvő mennyiségű alkalmazásaink között.

Ennek a neve App Library, és automatikusan összerendezi a készülékünkön található appokat különböző logika alapján felépített kategóriákba.

Újra fontos szerepet kapnak a Widgetek a főképernyőn, amivel az iOS némileg felzárkózik az Androidhoz, így ezek a kis informatív alkalmazások már többféle méretben és stílusban jelenhetnek meg. Ráadásul most már ténylegesen kihelyezhetők az alkalmazások közé, az ikonok pedig szépen körberendeződnek körülöttük. Beletelt néhány évbe, de az Apple is eljutott végre idáig. Bekerül a kép-a-képben mód is, ami az androidos felhasználóknak szintén nem nagy újdonság, de most már iPhone-on is fent maradhat a képernyőn egy videó, miközben mást csinálunk.

Forrás: Apple

Nagyon sokat fejlődik a Siri is, ami méginkább támaszkodik a mesterséges intelligenciás feldolgozásra, és egyre több nyelven tud élőben fordítani, sokkal pontosabban, mint korábban. Átalakul az alap Messages alkalmazás is, kitűzhetünk majd beszélgeteseket, és bekerülnek a "memojik", vagyis az emojik személyre szabott változatai, és átláthatóbbá, könnyebben kezelhetővé válnak a a csoportos beszélgetések is.

Az Apple saját térképes alkalmazása is folyamatosan fejlődik, és a katasztrofális indulása óta már egészen jól működik, és persze folyamatosan bővül. Idén új útvonalkeresési lehetőségek kerülnek be, amik segítségével a lehető legkörnyezetbarátabb módon juthatunk el az úticélunkhoz, és bekerül útvonaltervezés a biciklisek számára, valamint az elektromos autósoknak is,

így pontosan meg lehet tervezni, hogy hol tudunk majd tölteni menet közben, illetve egy töltéssel meddig tudunk eljutni.

És ha már autózás: a CarPlay is frissül, hiszen lassan már nem adnak el új autót anélkül, hogy ezt támogatná. De az Apple még az autók indítókulcsát is kiváltja: az új 3-as BMW-hez már nem kell kulcs, hanem az iPhone-nal lehet kinyitni, ráadásul még csak ki se kell vennünk a telefont a zsebünkből vagy a táskánkból, ha a közelben van, már indíthatjuk is az autót.

Forrás: Apple

Az iPad OS sem marad érintetlenül természetesen. Itt az Apple célja, hogy egyre inkább olyan alkalmazások készüljenek, melyeket kifejezetten az iPadre terveznek, és nem csak az iPhone-os applikációk felnagyított változatai. Itt is megjelennek a főképernyőre kirakható, átalakított Widgetek. Az idei nagy újdonság, hogy számos alkalmazásnál megjelenik egy oldalról előhívható sáv, ami sokkal egyszerűbbé teszi a kezelhetőséget, például a fotók rendszerezését, vagy a zenék elérhetőségét.

Ezen kívül átalakul a keresési sáv is, ami most már nem foglalja le az egész képernyőt, bárhol előhívható, és alaposan kibővült a funkcionalitása, így például közvetlenül lehet belőle alkalmazásokat indítani.

Az Apple alaposen ráfeküdt a digitális tollra, vagyis a Pencilre, és az ígéretek szerint az idei frissítéssel pont annyira hatékonnyá válik a kézírás feldolgozása, mintha begépelnénk a szöveget: ugyanúgy lehet majd kijelölni, másolni, beilleszteni, használni más felületeken, mintha gépelt szöveg lenne.

AirPods és Apple Watch - központban az egészség

A nagyon népszerű vezetéknélküli fülhallgató most már automatikusan tud majd váltani a különböző készülékeink között, és kibővül egyfajta spéci térhangzás támogatással is. A Watch esetében pedig arra számíthatunk, hogy méginkább testreszabhatók lesznek az óralapok, és ezeket meg is oszthatjuk majd egymással, akár egy weboldalon keresztül, akár közvetlenül az ismerőseinkkel, barátainkkal.

Az órán is frissül majd a térképes alkalmazás, így már ez is fog tudni tanácsokat adni a kerékpározáshoz, és megjeleníteni minden ezzel kapcsolatos fontos adatot, ha pedig kell még a legközelebbi bicikliszervizhez is elvisz minket. Persze, valószínűleg (egyelőre) nem Magyarországon.

Forrás: Apple

Az edzések közé bekerül a táncolás is, mindenféle különböző stílusban, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. Az Apple szerint a tánc egy kiváló, egész testet átmozgató edzési forma, de örülhetnek a mostanában egyre divatosabb funkcionális edzések rajongói is, mert ezeket is támogatni fogja az alkalmazás, aminek mostantól Fitness a neve. Az egészség fontos része az alvás is, amivel egyre többet foglalkoznak a fejlesztők, így az iPhone-ba és a Watch-ba is új lehetőségek kerülnek be, hogy hatékonyabban tudjuk követni az alvásunk minőségét, és jobban tudjunk rákészülni magára az alvásra.

Valószínűleg a koronavírus-járvány ihlette azt a funkciót is, hogy az óra most már képes követni, hogy mennyi ideig és hogyan mosunk kezet.

Az Apple hangsúlyozza, hogy mennyire fontos számára a felhasználók adatainak biztonsága. Ezt ugyan így közvetlenül nem mondták ki, de nyilván a Google és a Facebook ellenében igyekeznek pozícionálni magukat ebben: a céljuk, hogy minél kevesebb adat hagyja el a készüléket, amit csak lehet, azt helyben dolgozzák fel, és eleve arra törekednek, hogy mininális mennyiségű adatra legyen szükségük a felhasználótól.

Forrás: Apple

Idén tovább igyekeznek egyértelműsíteni, hogy melyik alkalmazás mikor követhet minket lokáció alapján, és jelzést fogunk kapni, amikor egy app használja a mikrofont vagy a kamerát (ez a kis sárga pötty a jobb felső saroknál).

Kisebb újdonságokkal bővül az AppleTV is, valamint az otthonunk automatizálására kitalált Home is azonban ennél is fontosabb, hogy az Apple TV+ felhozatala tovább bővül saját gyártású tartalmakkal, melyek közül most bejelentettek egy igazi nagyágyút:

Asimov legendás Alapítvány című regényéből készít sorozatot az Apple, ami 2021-től lesz megtekinthető.

MacOS - megújult kinézet, jobb kezelhetőség

Ezúttal Big Sur néven érkezik a MacOS idei nagy frissítése, ami alapos átalakítást hoz az operációs kinézetében:

  • minden ismerős ugyan, de egyszerűbb, letisztultabb, átláthatóbb, kevesebb a zaj,
  • számos funkció akkor és ott jelenik meg, amikor szükség van rá,
  • átalakultak az ikonok, az Apple igyekszik az alkalmazásokat közelebb hozni egymáshoz a különböző készülékei között,
  • sokkal könnyebben hozzáférhetőek a számítógé különböző beállításai,
  • és úgy alapvetően minden rendezettebbé vált az üzenetek kezelésétől kezdve a widgetekig,
  • ráadásul még a hangokon is finomítottak.
Forrás: Apple


És amire vártunk - vége az Intel-korszaknak

Ahogy azt midnenki megjósolta, Apple a PowerPC és az Intel processzorai után ismét váltásra készül, és ezúttal már a saját tervezésű processzorait használja majd a Mac-gépekben. A vállalat mindig elképesztően jól teljesített a saját központi egységeivel, nem csak teljesítményben, de fogyasztásban is folyamatosan a csúcson voltak, így nem meglepő a döntés, hogy a telefonok és tabletek után a számítógépeikben lévő hardvert is teljesen saját hatáskörbe akarják vonni.

Eddig az Apple már több mint 2 milliárd saját chipet szállított le a különböző készülékeiben, így az biztos, hogy tapasztalatuk bőven van.

A vállalat szerint azzal, hogy saját tervezésű chipekre állnak át a laptopokban és számítógépekben, nem csak a teljesítmény fog növekedni, de energiahatékonyabbá és biztonságosabbá is válnak, és a mesterséges intelligenciás feldolgozást is közvetlenül fogják gyorsítani, ahogy az iPhone-ok is (az Intel processzoraiban jelenleg nincs erre külön dedikált egység).

Forrás: Apple

Persze, nagyon fontosak lesznek az alkalmazások, hiszen emiatt a váltás miatt egyetlen program sem maradhat érintetlenül. A legjobb persze, ha az adott program natívan fut az új procceszorokon, és nem kell emulátort használni, és az Apple a legfontosabb programokat már el is készítette, mint ahogy a nagy partnerek is ezerrel dolgoznak azon, hogy kész legyenek, mire az első ilyen MacBookok megjelennek - mint például az Adobe és a Microsoft legfontosabb holmijai már működőképesek.

Mindenesetre élőben demózták a Photoshopot és a Final Cut Prót is, mindkettő szuper sebességgel futott, és képes kihasználni a mesterséges intelligenciás feldolgozást, vagyis a Neural Engine-t.

Azoknál az alkalmazásoknál, amiket nem készítenek el natívan az új platformra, egy emulátoron keresztül tudjuk majd futtatni, így semmilyen programról nem kell lemondanunk a váltással. Ez a PowerPC - Intel váltásnál is használt Rosetta alaposan továbbfejlesztett lesz, az ígéretek szerint jelentősen jobb teljesítménnyel.

De mikor számíthatunk a váltásra?

  • a fejlesztők már ezen a héten igényelhetik az átálláshoz szükséges eszközöket
  • az első saját processzoral szerelt Mac még idén megjelenik
  • de azért jönnek majd új gépek Intel processzorral is
  • a teljes váltás körülbelül 2 év alatt megy majd végbe.