A magnókazetta is feltámadhat a hanglemez után

kazetta, sony, hf, kvíz
Vágólapra másolva!
Amire senki sem számított néhány éve, az 2020-ra valósággá vált: A hagyományos mágnesszalagos magnókazetta feltámadt a halálból, és egyre népszerűbbé válik ismét.
Vágólapra másolva!

A kompakt magnókazetta az 1964-es bemutatkozása után hamar népszerűvé vált, és főleg a Walkman 1979-es megjelenése után a legnépszerűbb audió formátummá nőtte ki magát. Köszönhetően annak, hogy kicsi volt, könnyű, hordozható, és a tartalmak másolását minden korábbinál egyszerűbbé, valamint gyorsabbá tette.

Sony kazetta Forrás: Origo

Egészen a kétezres évek elejéig tartotta is magát a technológia, ám a CD, és pláne az MP3 megjelenése, illetve elterjedése végül padlóra küldte a szabványt a huszadik század végére. A kazetták gyakorlatilag néhány év alatt teljesen eltűntek, és a technológia szinte tetszhalott állapotba került.

A hordozható digitális audiolejátszók, az iPod és az iRiver vezetésével letarolták ezt az iparágat, és kiszorították lassan a CD-ket is. Uralkodásuk majd egy évtizeden át tartott, azonban az okostelefonok végül hasonlóan a fényképezőgépekhez, az "MP3-lejátszóktól" is átvették az uralmat. A kazettákról pedig látszólag mindenki megfeledkezett.

Életjelek

A felszínes szemlélők, a laikus tömegek számára úgy tűnhetett, hogy a kompakt magnókazetták kihaltak 2010 környékére. Azonban ez így ebben a formában nem igaz. Hasonlóan a köznyelv által csak bakelitnek nevezett vinyl lemezekhez, megmaradt egy olyan fanatikus magja az eljárás szerelmeseinek, akiknek köszönhetően a kazetták sosem tűntek el. Az underground rock, metal, punk, indie, lo-fi és hiphop világában továbbra is akadtak olyanok, akik kazettán is megjelentették albumaikat.

Az elmúlt tíz évben több magyar előadó is kiadott limitált szériában hangzóanyagot kazettán.

Ezek jellemzően underground zenekarok, hiszen sem a Hippikiller, sem a Sommersault Boy, sem a Gustave Tiger nem ömlik a rádióból, hogy csak néhány példát említsünk olyan zenekarokról, akiknek jelent meg kazettájuk (is) ebben az időszakban. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is hasonló volt a helyzet, tehát jelentek meg azért kazetták is, de nagyon minimális példányszámban, és kevés is fogyott belőlük.

Ennek hátterében nyilván nem józan megfontolások állnak, hiszen a kazetták kezelése lényegesen nehézkesebb, mint a fájloké vagy az online streaming szoftvereké.

Sokkal inkább egyfajta attitűdöt, hozzáállást képviseltek a kazetták. Egyrészt azt, hogy akik kazin is kiadják a lemezeiket, azok meg akarják idézni a régi időket, amikor elsősorban ezt az eljárást használták a friss, berobbanó zenék terjesztésére. Tehát konkrétan a nyolcvanas éveket, amikor az új előadók szakmányban másolták otthon a kazettáikat, így terjesztve a zenéjüket. Ez volt az az éra, amikor a metal, és annak alfajai (trash, black, death, speed, grindcore), a punk, a hardcore, az alternatív zene, illetve a hiphop és rap betört a köztudatba, és a semmiből néhány év alatt tíz-, sőt, százmilliókhoz jutott el. De azért nem lehet pusztán elintézni annyival a dolgot, hogy itt csak szimpla retróról, a múltba való könnyes visszarévedésről van szó.

Hozzáállás kérdése

Sokan, akik az elmúlt 20 évben, tehát a szűk esztendők alatt kazettán is kiadták a lemezeiket, vagy ilyen típusú hanghordozókat vásároltak, jelezni akarták, hogy milyen a hozzáállásuk magához a zenéhez, illetve a zenehallgatáshoz. Manapság, amikor a dalok tömege ingyenesen elérhető, a zene kicsit elértéktelenedett. Egy gombnyomásra minden megkapható, azonnal, és rengetegen pontosan ennyire is értékelik a nótákat.

Az ilyen menőbb darabokra megválogatta az ember, miket fesz fel Forrás: Origo

Régen a helyzet más volt: Az embernek szelektálnia kellett a megvásárolható lemezek között, és ennek megfelelően meg is becsülték azokat. Megadták az albumoknak a türelmet, az időt, ami persze könnyebb is volt valahol, hiszen nem állt sorban ugyanabban az időben milliónyi másik bármikor elérhető zenei anyag. Ráadásul a kazettáknál nem volt divat, hogy csak egy-egy számot hallgatott végig valaki egymás után sokszor, hiszen ahhoz vissza kellett tekerni a szalagot. Ez pedig például a hordozható lejátszók esetében nagyon hamar az elemek lemerüléséhez vezetett.

Ez egy komolyabb sétálómagnó volt, forgófejjel, hangszínállítóval Forrás: Origo

Tehát az emberek, vagy legalábbis a tömegek mindenképpen egyszerűen jobban megismerték a lemezeket, az egyes nótákat. Nem azt mondjuk, hogy ma már ez teljesen kiveszett, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy ez a mentalitás mostanra visszaszorult. Egyszerűen eltérő volt a zenehallgatás kultúrája, és egyszerűen vannak olyanok, akiknek az az éra közelebb áll a szívéhez.

Változó idők

Az elmúlt két évben azonban komoly változás érhető tetten. Ahogy a hagyományos vinyl (bakelit) iránt megnőtt a kereslet, úgy ugrott meg az érdeklődés a kazetták iránt is, legalábbis Nyugat-Európában és az USA-ban. Egyszerűen trendi lett kazettát venni, és Walkmannel mászkálni, még akkor is, ha ez lényegesen kényelmetlenebb, mint Bluetooth-fülesen telefonról hallgatni a zenét. Sőt, az emberek a megvásárolt kazettákkal szelfiznek, és teszik fel ezeket a képeket az Instagramra, ami azt mutatja, hogy jóval többről van itt szó, mint pusztán a zene szeretetéről.

Csodás, régi kazettás deckek kerülnek elő a feledés homályából Forrás: Origo

Már 2019-ben is érezhető volt az érdeklődés növekedése, de igazán idén indultak be a dolgok. Az első fél évben Nagy Britanniában 65 000 kazettát adtak el, ami 103 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Már most több mint 100 000 értékesített hanghordozó felett járunk, ami azt jelenti, hogy 2003 óta nem adtak el ennyi mágnesszalagos hanghordozót a szigetországban. Az USA-ban is hasonló a helyzet, és a lemezboltosok arról számolnak be, hogy hónapról hónapra nő az érdeklődés a kazetták iránt.

Ráadásul már olyan nagy sztárok anyagait is keresik, mint Dua Lipa, a Tame Impala vagy Lady Gaga, tehát már szó nincs arról, hogy csak egy szűk underground szubkultúra mániája lenne a kazettavásárlás.

Kérdés persze, hogy mindez hova fut majd ki. A hagyományos vinyl korongok iránti hirtelen feltámadt érdeklődés hatására jó pár cég elkezdett újra lemezjátszókkal foglalkozni, új modelleket piacra dobni, sőt újraindult egy régi lemezgyártó üzem is. A kazetták esetében ilyen földrengésszerű változásokról még nem beszélhetünk. Egyelőre még nincs szó arról, hogy ismét elkezdenék a Walkmanek, boomboxok, azaz a régen népszerű hordozható kazettás magnók gyártását. De ki tudja, mit hoz a jövő: ha folytatódik a trend, és tömegek vásárolnak kazettákat, akár még ez is előfordulhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!