Színvallásra kényszerülnek a Chrome kiegészítői

laptop notebook office internet tattoo
Vágólapra másolva!
Részletes beszámolót kell majd biztosítaniuk az adatgyűjtésükről.
Vágólapra másolva!

Veszélyes játékká vált az elmúlt években a böngészőkiegészítők telepítése, egyre gyakoribbak a felhasználói adatok és tevékenységek szükségtelen gyűjtésével kapcsolatos incidensek. Az esetek kisebbik részében konkrétan adatlopásról van szó, de tipikusan vagy maguk a fejlesztők, vagy a kiegészítőikbe ágyazott statisztikai szolgáltatások üzemeltetői nem tudják, hogy hol van a határ.

A kép csak illusztráció Forrás: Eugene Chystiakov / Pexels

Emiatt 2021 januárjától kezdve a Google kötelezi a Chrome webáruházba bővítményeket feltöltőket, hogy tételesen számoljanak be a kiegészítőik által gyűjtött adatokról: pontosan mit és miért gyűjtenek, továbbá milyen információk használhatóak a netezők személyes azonosítására.

Emellett a fejlesztőknek vállalniuk kell, hogy nem használják az eredetihez nem kapcsolódó célokra az információkat, nem adják el azokat harmadik feleknek, és semmilyen módon sem bocsájtják azokat pénzügyi háttérellenőrzéssel vagy hitelezéssel kapcsolatos tevékenységet folytató felek rendelkezésére.

A bevallás már feltölthető a kiegészítőkhöz, azonban 2021. január 18-ig nem fog megjelenni a Chrome webáruházban lévő oldalaikon. Ezután márciustól kezdve a Google figyelmeztetni kezdi a riportot még nem feltöltött kiegészítők fejlesztőit, hogy harminc napon belül pótolják a hiányosságot, különben deaktiválja az áruházban és a felhasználók böngészőiben a szabályszegő bővítményeiket.

Az adatgyűjtési tájékoztatók tartalmát persze nem szabad majd készpénznek venni, hiszen a rosszban sántikáló fejlesztők azt füllenthetnek bennük, amit csak akarnak. Ettől függetlenül az új rendszer hoz majd némi általános átláthatóságot a piactérre, plusz a transzparencia puszta ténye várhatóan nyomást helyez a fejlesztőkre, hogy moderálják magukat az adatgyűjtés során.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!