Menekülnek San Franciscóból a techcégek

Golden Gate Bridge Arts, Culture and Entertainment ARCHITECTURE TRANSPORT America
30. Golden Gate híd (USA) - Érték: 677 millió dollár
Vágólapra másolva!
Mindenkinek elege van a Szilícium-völgy eszement költségeiből.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél évtizedben rendkívül súlyos lakhatási válság bontakozott ki a rengeteg nagynevű techcég otthonául szolgáló San Franciscóban és körzetében: folyamatosan nőtt a tőkeerős techvállalkozások dolgozóinak szállásigénye, a fellendült gazdaság miatt más iparágakban is több dolgozóra volt szükség, mindeközben viszont a városvezetés alig volt hajlandó építési engedélyeket kiadni. A körülmények miatt az egekbe szökött ingatlanárak és albérletárak miatt ezrek kényszerültek elhagyni a várost vagy kerültek utcára.

Golden Gate híd Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Von Jutrczenka

Mára olyan szintűvé vált a probléma, hogy a helyzet kiváltásában kulcsszerepet játszott techcégeknél is betelt a pohár, a Tesla és a Hewlett Packard Enterprise után az Oracle is bejelentette a székhelyének Texas államba való áthelyezését, túlságosan magasnak tartja a kaliforniai város ingatlanárait és adóit. Nem pusztán nagyon sok pénz megy el bérköltségben és egyéb kiadásokban, de egyre nehezebben talál dolgozókat, hiszen azok nem képesek vagy hajlandóak Szilícium-völgybe költözni.

Hiába az elsőre meghökkentően magasnak tűnő fizetések, ha az óriási megélhetési költség miatt szinte semmi sem marad az alkalmazottak zsebében.

A cég új székhelyéül kinézett Austinban a messze jobb általános adózási kötelezettségek mellett jelentősen alacsonyabb a megélhetési költség is, így abszolútérték tekintetében kevesebb fizetést kell adnia a dolgozóknak ahhoz, hogy vonzó és kivitelezhető legyen számukra a vállalatnál történő munkavállalás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!